Interviu cu co-fondatorul și CEO al American Atlantic Partners: „Pentru mine fericirea nu este în a achizitiona lucruri noi, ci în a contribui la dezvoltarea sectoarelor și companiilor in care investesc”

0
384

American Atlantic Partners (AAP) a fost creat în momentul în care Onisim Dorneanu și Avram Gal au identificat o nişă perfectă pentru investitorii instituționali, care căutau siguranță, transparență și performanță, cu  acces la solutii de investitii caracteristice acestei categorii de investitori. Fondul a fost lansat împreună cu investitori strategici din SUA , reusind să atingă pragul de 380 de milioane EURO în mai puțin de 30 de zile de la lansarea acestuia, prin participarea unui număr restrâns de participanti.

Co-fondatorii au reusit să combine cu succes viziunea independenta de analiza asupra investițiilor, cu  angajamentul de a crea tendințe predestinate să aducă schimbări radicale ale mărcilor de produse în viitor, destinate sa capteze generația următoare prin modele de consum, care sa permita investitorilor să-și atingă obiectivul de rentabilitate anuală de două cifre, in pragul unei volatilitati cu o singură cifră, dar păstrând în același timp expunerea capitalului in zona de siguranta.

Viziunea echipei este următoarea: strategiile de investitie actuale in aceasta zona a Europei se află astazi într-un punct de inflexiune, în care activele și tradiționalismul specifice managerilor de capital, trebuie să combine si serviciile bancare și managementul activelor prin tehnici speculative, tehnologii moderne de analiză, pentru a veni pe deplin în beneficiul investitorului final.

Toți managerii din portofoliul AAP au sediul stabilit strategic în regiunile de interes ale României, reusind cu succes sa izoleze echipa de gândirea convențională a investitorilor instututionali din USA. Activitatea principala a firmei se desfășoară astazi in ONE TOWER , imobilul din Calea Floreasca nr.165, Bucuresti, România.

1. Vă rugăm să împărtășiți cititorilor noștri câteva informații despre Fondul AAP.

Strategia AAP a fost concepută în perioada de după COVID-19, în timpul conditiilor restrictive din 2019 și de atunci a fost continuu adaptată și îmbunătățită pentru a oferi rentabilitate de minim doua cifre in noua paradigmăa pieței globale, predominata de creștere economică incertă, volatilitatea activelor in care evenimentele geopolitice au un impact major asupra corporatiilor si regiunilor. Doresc sa subliniez două puncte semnificative care definesc strategia noastră de investitie și ilustrează modul în care procesul nostru de analiza si investitie este diferit de altele:

Un portofoliu de active diversificat: portofoliul este în primul rând investit în acțiuni și obligațiuni de tip benchmark, care oferă investitorilor cel mai larg „set de oportunități” pentru atingerea veniturilor prevazute.

Abordarea echipei AAP: regulile de alocare a investitiei se bazează pe trei factori fundamentali: „Valoare”, „Calitate” și „Protectia investitiei”. Strategia noastră este orientată spre analiza corporatiilor si a potentialului acestora in viitor. Algoritmul nostru de analiza se bazeaza pe date fundamentale ale economiei locale (de exemplu, creșterea PIB-ului, inflația, ratele dobânzilor, câștigul generat de acțiune). Strategia noastră NU se bazează pe trecut, pe calibrarea seriei de date istorice sau pe testarea retrospectivă. Datorită acestei metodologii anticipative, procesul se adaptează continuu la ciclurile pieței în schimbare. Ce înseamnă asta pentru investitor? Aceste reguli clare de investiții sunt concepute pentru a produce randamente pozitive care suntrepetabile și persistente în timp.

2. Ne puteți spune mai multe despre experiența dumneavoastră profesională respective cea a  personalului cheie din echipa AAP?

Onisim: Sigur! Pot identifica două faze distinctive din viața mea profesională. Prima este experiența în corporații. M-am născut să fiu profesionist în marketing și vânzări. Am ajuns sa conduc departamentele de dezvoltare ale unor corporatii americane în Europa, Orientul Mijlociu și recent in Elveția. Experiențele mele m-au ajutat să dezvolt o abilitate importantă în administrarea eficienta a capitalului „ identificarea unui tipar de succes in orice jurisdictie”. Prin relaționarea mea în diferite tipuri de afaceri, în țări foarte diferite de România, am învățat să identific și să înțeleg elementele fundamentale ale celor mai promițătoare și virtuoase modele de afaceri.

A doua fază a vieții mele profesionale, constă în promovarea diferitelor oportunităti antreprenoriale și inițiative  de dezvoltare in două domenii de mare interes pentru mine: Imobiliare și Energie. Ca rezultat, am creat un portofoliu de companii evaluate astăzi la minim 1 miliard de dolari. Am investit ca business-angel în diverse startup-uri. Am fost co-fondator al unor proiecte imobiliare care au devenit un succes uriaș pentru investitorii noștri, mai ales în perioada de după lockdown.

Echipa noastră este formată din 10 profesioniști sub conducerea unui consiliu de administrare format din cinci profesioniști seniori, cu responsabilități de management în domenii cheie de investitie ale fondului. Majoritatea dintre noi au o experiență vastă în administrarea corporatiilor din domeniul pe care il reprezinta, real estate, energie, productie,finante.

Managerul pe România este responsabil cu supravegherea tuturor aspectelor administrative ale fondului,implementarea programelor de investiție, inclusiv procesul de analiză a companiilor, managementul portofoliului, execuția și administrarea riscului de investiții. S-a alăturat echipei încă de la începuturile acesteia, are un doctorat în business management și o experiență de 20 de ani pe piața românească în consilierea financiară din diferite industrii, inclusiv imobiliare, agricultură, energie, minerit, dar punctul central al muncii sale în acest domeniu este de a facilita accesul la structuri de finantare, pentru dezvoltare și restructurare a corporatiilor.

3. Cum abordați evaluarea și ce tip de rentabilitate vizați?

Onisim: Folosim multe metodologii de evaluare, însă cea mai frecventa analiză are la bază un algoritm cu o  structură ramificată, in care o pondere semnificativa o reprezinta printre altele, fluxul de numerar liber durabil,  valoarea de piata a activelor, potentialul fondului economic al companiei. Considerăm că este o abordare ineficienta să evaluezi astazi o companie imobiliară, o companie financiară și un retailer, cu aceeași măsură de evaluare. Trebuie să fim conștienți că sectoare diferite reacționează diferit la aceleași evenimente și atunci procesul de analiză ar trebui să fie adaptat pentru fiecare domeniu în parte. Considerăm ca întelegerea acestei metodologii de analiză a proiectelor reprezinta o parte importantă a artei de a investi. Cu privire la randamentele pe care le urmarim în portofoliul investitiile noastre , pot sa afirm ca ne indreptam  atentia spre companii ale caror rezultate financiare vor depăși segmentul de piața in care activeaza cu minim 20 la  sută. Acesta poate fi un obiectiv descurajator , intr-o piata globala incerta, in care evenimentele geopolitice au un impact mare asupra corporatiilor si regiunii . Însa in cele din urmă, succesul nostru este condus de înțelepciunea de a lua multe decizii investitionale bune, mai degrabă decât de a depinde de veniturile sigure garantate de  bondurile guvernamentale.

4. Care este intervalul de timp tipic la care vă gândiți , când analizați o oportunitate de investiție?

Onisim: De obicei, de la unul până la trei ani. Acestea fiind spuse, evaluăm fiecare companie lunar, luând în  considerare dacă dimensiunea poziției actuale este cea mai eficientă metodă de utilizare a capitalului. Cu siguranță, există momente în care suntem foarte încântați de o investiție și luăm o poziție semnificativă doar pentru a urmări cum restul lumii recunoaște atractivitatea investiției și crește prețul acțiunilor, ceea ce desigur va scădea randamentul prospectiv. Diferite firme gestionează această situație în mod diferit, dar la AAP, dacă am dezvoltat acea încredere pe termen lung într-o afacere și în echipa de management, mai mult ca sigur ne vom menține poziția deși poate nu la aceeași dimensiune.

5. Prin ce fel de proces de filtrare treceți o companie înainte de a investi în aceasta?

Onisim: Adoptăm un proces de selecție fundamental, de la baza companiei către vârful acesteia. Cel mai  semnificativ aspect care ne diferențiază de competitorii noștri este complexitatea procesului de analiză si atentia la detaliile si aspectele particulare pe care le urmarim atunci când conducem procesul de Due Diligency. De  exemplu, alocam timp si resurse semnificative pentru verificarea tuturor surselor de informare disponibile inclusiv analiza informatiilor existente despre concurenții companiei analizate. Avem echipe de specialiști din multiple sectoare, si folosim o retea vasta de analisti locali, independenti carora le punem la dispozitie noile tehnologii de analiza special creeate si concepute pentru algoritmul nostru.

6. Care considerati că sunt motivele fundamentale care au stat la baza votului de încredere oferit de participanti în fondul dumneavoastră?

Onisim: Relatiile internationale ale domnului Avram Gal au jucat un rol important in momentul in care au fost  initiate discutiile cu potentiali participanti. Utilizând „capitalului său diplomatic” substanțial și reputatia incontestabila a dânsului pe teritoriul Statelor Unite si in România, respectiv colaborările precedente cu alți antreprenori din întreaga lume, ne-au ajutat să obținem o listă impresionantă de investitori.  Un alt factor important a fost nivelul ridicat de încredere conturat de echipa noastră cu privire la valoarea antreprenorilor Români, care genereaza idei grozave și sunt motivați în a construi cu success companii, cu potential  real de a satisface asteptarile investitorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.