Fie ca vorbim de gaze naturale ,ori electricitate, Romania este una dintre țările cu o arhitectură robustă pe zona de producție și transport a energiei. Necesarul de import de gaze naturale este unul dintre cele mai mici din UE.
În privinta electricității avem pe lângă centrala nucleară de la Cernavoda, numeroase hidrocentrale, toate acestea fiind etalon în privința pretului scăzut de producție. În ciuda avatajelor competitive de care dispunem, românii văd astăzi pe prima pagina a ziarelor că: „Prețul energiei electrice în România a atins un nivel fără precedent , și totodată, cel mai mare din Europa.”
Mai exact, pe piața SPOT prețul energiei electrice va fi tranzacționat în ziua de vineri cu 709 Euro/MWh. Pentru a avea un reper, Bulgaria va tranzacționa în același interval la o cotație de 402 Euro/MWh. Asta însemnând cu 43% mai ieftin decât în țara noastră.
Populația a ajuns la capatul răbdării, pentru că înțelege foarte bine care este diferența între pretul de producție și ceea ce vad pe factură în fiecare lună. Spre exemplu, energia electrică s-a scumpit față de aceeași perioadă a anului trecut cu 380%.
În domeniul furnizării gazelor lucrurile arată de-a dreptul sinistru. Conform datelor ce pot fi accesate pe portalul ANRE și al companiilor de profil se poate estima profitul înregistrat de furnizorul cu capital 100% de stat care vinde gaze în regim reglementat de Furnizor de Ultimă Instanță (FUI) în România. Astfel, constatăm că profitul acestuia a crescut în ultimele 18 luni de cca 144 ori. Da, ați citit bine: de 144 ori.
Evident că pe seama incompetenței pot fi puse multe dintre problemele cu care se confruntă România. Însă, când aflăm că anumiți secretari de stat din ministerul Energiei provin direct din companiile ale caror profituri au explodat, este cam greu să mai credem în coincidențe.
Pe fond, este vorba despre un cumul de factori. Încep deja să iasă la suprafață interesele meechine ale „băieților deștepți” din energie, ale caror afaceri au început să înflorească odată cu așa-zisa liberalizare a pieței energiei. Pe de altă parte, cele mai importante companii de pe această piață sunt deținute de către stat. Iar statul a consemnat încasări cu peste 40 de miliarde de lei mai mari în acest context al creșterilor galopante de preț. Asta nu ar fi o problemă dacă aceste extra-profituri nu s-ar realiza pe spatele unei populații tot mai sărăcite, aduse în pragul exasperării. Și să nu uităm, înca nu a sosit iarna, când de fapt va veni adevăratul decont al acestor scumpiri sălbatice.
Tot acestă situație este de o gravitate fără precendent în ultimele decenii, pentru că vine să completeze un tablou mult mai sumbru la scară regională și globală. Inflația, recesiunea, războiul din Ucraina sunt alte câteva surse de instabilitate care vor accentua criza în care ne afundăm încet și sigur. Soluții există, însă ele presupun ca cineva să taie nodul gordian al intereselor obscure. Dincolo de reglementare, piața de energie autohtonă trebuie regândită. Asta însemnă plafonarea pentru un an de zile și apoi construirea unui sistem echitabil care să țină cont de costul de producție pentru fiecare resursă energetică în parte. Au facut-o și alții (vezi Grecia). Prețul electricității a crescut de zeci de ori. Ce să înțelegem, că s-a scumpit apa care curge pe Dunăre prin hidrocentrale? Ne jucăm cu stabilitatea țării, iar având în vedere ce se întâmplă la porțile României, cred că este momentul să ne trezim!