Moldova vrea să cumpere gaze din România. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Maia Sandu, aflată într-o vizită oficială la Bucureşti. Ea a fost întâmpinată de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, cu onoruri militare.
Moldova vrea să cumpere gaze din România. Ce răspuns a dat Iohannis?
Cei doi şefi de stat au susţinut declaraţii de presă. Maia Sandu a spus că din cauza războiului din Ucraina, Moldova se confruntă cu o criză energetică şi cu o inflaţie record. Plătim pentru energie cel mai mare preț din Europa raportat la venit, a declarat Maia Sandu. Iar tariful pentru gazele naturale este deja dublu față de cel din România, a adăugat președintele.
„Situaţia ne cere să acţionăm cu urgenţă maximă şi să căutăm soluţii alternative pentru a păstra stabilitatea ţării şi a trece cu bine de iarnă. Moldova are nevoie de soluţii pentru securitatea energetică acum. Vrem să cumpărăm gaze din România şi este nevoie ca acest lucru să fie posibil cât de curând. Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noştri nu vor îngheţa la iarnă. ”
Uniunea Europeană şi-a asumat angajamentul să micşoreze consumul de gaze cu 15% până în martie. Cererea ar putea să devină obligatorie în cazul în care Rusia închide complet robinetul pentru UE, iar România va trebui să se conformeze. Klaus Iohannis a declarat că analizele făcute de ministerul de resort arată că ţara sa va putea face faţă acestei provocări şi chiar să-şi susţină vecinul aflat la nevoie.
„Suntem foarte conştienţi de situaţia extrem, extrem de dificilă în care se găseşte Republica Moldova. Trebuie să luăm în considerare diferite scenarii şi să avem pregătite planuri concrete pentru toate scenariile pe care putem să ni le imaginăm. Un lucru este cert. Nu vom abandona Republica Moldova.”
Maia Sandu a spus că Moldova este a doua cea mai afectată ţară de războiul din Ucraina. Preşedintele a adăugat că nu exclude riscul ca Rusia să încerce să atace Moldova, iar dacă scenariul se va adeveri, ţara noastă va cere ajutor.
„Aşa cum am spus mai devreme, suntem îngrijoraţi şi admitem toate scenariile, inclusiv cele mai pesimiste. Respectiv, ne pregătim pentru toate scenariile, iar în situaţia în care Rusia va încerca să atace Republica Moldova, evident că vom cere ajutor.”
„Noi rămâneţi cei mai apropiaţi de Republica Moldova şi nu vă abandonăm indiferent în care scenariu vom ajunge cu toţii prin acest nefericit război dus de Rusia împotriva Ucrainei.”
Liderul de la Cotroceni a profitat de întâlnirea cu Maia Sandu şi a transmis felicitări moldovenilor pentru obţinerea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.