„Am primit cu încredere în perspectivele de dezvoltare ale României anunțul de astăzi al Comisiei Europene. Prin Acordul de parteneriat actualizat, țara noastră va beneficia până în 2027 de 31,5 miliarde de euro fonduri europene din Politica de Coeziune. Împreună cu cele 13,6 miliarde euro cofinanțare națională, vom avea la dispoziție peste 45 de miliarde de euro pentru proiecte de investiții în direcția coeziunii economice, sociale și teritoriale, precum și pentru tranziția verde și digitală.
Salut decizia Comisiei Europene, pe care o consider un semnal de încredere și de susținere a priorităților României. Răspundem cu responsabilitate gestului de solidaritate europeană. Suntem pregătiți să gestionăm transparent și cât mai eficient sumele alocate. Fiecare cetățean va putea urmări online, în timp real, pe site-ul https://www.fonduri-ue.ro/statistici , cum sunt cheltuiți banii europeni. Reducem birocrația, adaptăm legislația și sprijinim comunitățile locale să-și ia soarta în propriile mâini. Spre deosebire de precedentul exercițiu bugetar, de acum autoritățile locale vor avea un cuvânt definitoriu de spus în ceea ce privește prioritizarea proiectelor, astfel încât zonele defavorizate să fie mai puternic susținute pentru a recupera decalajele de dezvoltare.
La nivelul guvernului, am aprobat toată documentația pentru accesarea acestor bani. Experiența de până acum ne ajută să susținem un ritm alert de atragere a finanțărilor europene, prin reducerea termenelor pentru etapele următoare: lansarea programelor operaționale și a apelurilor de proiecte. Fac apel la potențialii beneficiari să își pregătească din timp proiectele, pentru că toate sectoarele de activitate au nevoie de finanțare ca de oxigen.
Dacă luăm în calcul și fondurile de care vom beneficia prin PNRR, finanțările prin celelalte politici europene și sumele pe care le putem cheltui în continuare din exercițiul bugetar precedent, avem în total 90 de miliarde de euro pe care să-i investim în domenii de interes major pentru români. De la sănătate și transport, la ocuparea forței de muncă, combaterea sărăciei, eliminarea decalajelor de dezvoltare și, deopotrivă, susținerea perspectivelor de evoluție către o economie competitivă și inovatoare”, anunță premierul României.