Inflația a ajuns la niveluri fără precedent în ultima decadă. Este adevărat că o parte din aceste dezechilibre le importăm, fiind o situație gravă la nivel global, însă multe dintre problemele cu care ne confruntăm astăzi vin și dintr-o proastă gestiune la nivel intern. România amână de 3 decenii demararea unor exploatări în Marea Neagră ce astăzi ne-ar fi pus mai la adăpost de criza energetică ce lovește ca un uragan. Avem două hidrocentrale terminate în proporție de 95% și care nu pot fi puse în funcțiune pentru că un ONG de mediu le-a blocat în instanță pentru a nu mai periclita nu știu ce insectă dintr-o arie protejată. Deja cred că recunoașteți strategia, este aceeași care ne-a ținut în loc dezvoltarea infrastructurii de autostrăzi. Nu mi-e clar dacă este prostie sau trădare națională, dar cert este că România se află astăzi în bătaia puștii, iar orice greșeală ne poate costa extrem de scump. Implicațiile nu mai sunt doar economice, ci țin de securitatea noastră și subsecvent a alianțelor din care facem parte.
Nu poți avea securitate și stabilitate într-o țară în care economia este pusă pe butuci. Statisticile oficiale vorbesc despre o care a ajuns la 15,1%. În realitate, trebuie să știți că inflația reală se situează undeva între 30%-40%. Aceasta este scăderea puterii de cumpărare resimțită de cetățeanul de rând. Pentru că prețurile bunurilor și serviciilor ce alcătuiesc coșul zilnic au explodat, generând o reacție în lanț. Criza alimentară nu este doar despre lipsa accesului la produsele de bază, ci și despre costurile ce cresc galopant făcându-le mult mai inaccesibile. De aceea este nevoie de măsuri imediate în sprijinul familiilor cu venituri mici. Inflația actuală înseamnă că românul plecă din supermarket cu un coș de produse înjumătățit față de anul trecut, cheltuind aceeași sumă. Seceta, războiul din Ucraina, explozia prețurilor la resursele energetice sunt câteva dintre crizele ce se suprapun și care vor devasta bugetele celor din clasa de jos și chiar mijlocie. Cei care au bani vor deveni și mai bogați (cumpărând pe nimic active ale celor care trebuie să vândă pentru a supraviețui), iar cei cu venituri modeste se vor zbate la limita subzistenței.
Am descris acest tablou pentru a demonstra că este nevoie de măsuri croite punctual pentru cei în nevoie. S-a ieftinit motorina cu 50 de bani. Lăsând deoparte cuantumul derizoriu, de măsură beneficiază în mod egal și tractorul care ară ogorul și limuzina de pe Dorobanți. Nu era normal să oferim subvenții consistente agricultorilor și transportatorilor, respectiv a celor care ne pun hrana pe masă ?