sâmbătă, ianuarie 11, 2025

4 milioane de persoane au părăsit Rusia din cauza războiului, inclusiv specialişti IT, jurnalişti, cercetători şi analişti

- Advertisement -spot_img
Must Read

Aproape patru milioane de persoane au părăsit Rusia în primele trei luni ale anului 2022, inclusiv specialişti IT, jurnalişti, cercetători şi analişti, scrie epochtimes-romania.com

4 milioane de persoane au părăsit Rusia din cauza războiului, inclusiv specialişti IT, jurnalişti, cercetători şi analişti

Dacă bogăţia unei ţări este reprezentată de oamenii săi, atunci Rusia ar putea deveni tot mai săracă… Potrivit statisticilor oficiale, aproape patru milioane de ruşi au părăsit ţara în primele trei luni ale anului 2022.

„Ne-a fost foarte teamă să nu fim interogaţi la graniţa rusă, deoarece am auzit că nu vor să lase specialiştii IT să părăsească ţara, aşa că am şters mesagerii de pe telefoanele noastre”, a declarat pentru Al Jazeera Marina, o profesionistă IT de 25 de ani din Moscova, care a plecat recent în Cipru împreună cu prietenul ei.

„Dar la aeroportul Vnukovo nu ne-au întrebat nimic, cu excepţia sumei de bani pe care o aveam la noi”, a adăugat ea.

Deşi unii plănuiau să călătorească din motive profesionale sau personale după ce restricţiile COVID au fost relaxate, un număr substanţial de plecări par să aibă legătură cu invazia rusă în Ucraina, sancţiunile sau teama de recrutare şi de legea marţială.

Printre aceştia se numără unii dintre cei mai buni şi mai străluciţi oameni ai Rusiei.

„După părerea mea, este o aventură criminală care a avut loc deoarece, în această ţară, toate deciziile cele mai importante sunt luate de o singură persoană complet ruptă de realitate”, a declarat Artur, un dezvoltator de software şi instructor online, în vârstă de 32 de ani, din Sankt Petersburg, care se află acum în Germania, referindu-se la preşedintele Vladimir Putin.

În martie, Serghei Plugotarenko, şeful Asociaţiei Ruse pentru Comunicaţii Electronice, un grup non-profit, a declarat în faţa unei comisii parlamentare că nu mai puţin de 70.000 de profesionişti din domeniul IT, precum Marina şi Artur, au emigrat de la începutul „operaţiunii speciale” din Ucraina, aşa cum este denumită oficial în Rusia invazia.

Mulţi dintre aceşti tineri specialişti sunt relativ înstăriţi, pricepuţi la tehnologie şi pot lucra de la distanţă.

„La începutul războiului, mă aflam într-o poziţie foarte avantajoasă: lucram de la distanţă, cu salariul plătit în valută, o nouă viză Schengen, un vaccin european şi un laptop reparat”, a declarat Artur pentru Al Jazeera.

„La sfârşitul lunii februarie, când a început războiul, toate acestea m-au ajutat foarte mult în ceea ce priveşte mobilitatea – deoarece plănuisem să merg la prieteni în Berlin la mijlocul lunii martie, valizele mele erau deja făcute, ca să spunem aşa.

„Cu o zi înainte de plecarea mea, s-a anunţat că nu vor mai funcţiona în străinătate cardurile noastre Visa şi Mastercard. În cazul meu, am avut noroc că majoritatea economiilor mele erau în criptomonede şi a fost suficient să iau cu mine o unitate flash pentru a rezolva problema încasării banilor.

Inna Pomorina, economist la Universitatea Bath Spa din Anglia, a declarat că plecarea în masă a ruşilor calificaţi şi educaţi îi aminteşte de experienţele sale din perioada tensionată de după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

„Îmi aduce în minte o comparaţie cu emigrarea din 1918 [în timpul Războiului Civil din Rusia] şi cu cea din anii 1990”, a declarat ea pentru Al Jazeera: „Am părăsit Rusia pentru că nu ne erau plătite salariile, aşa că era dificil să trăim. Deşi în anii ’90 a fost mai ales din motive economice, acum pare să fie mai ales din motive politice.”

Mulţi dintre cei care pleacă acum sunt specialişti IT, jurnalişti, cercetători şi analişti.

„Acest lucru va avea un impact pe termen lung asupra economiei, ca orice ‘exod de creiere'”, a spus Pomorina. „Dar, cum se întâmplă într-o perioadă de criză economică, va fi dificil de calculat impactul său direct.”

Climatul politic şi de afaceri din Rusia devine mai dificil, pe măsură ce firmele de tehnologie pierd accesul la servicii, clienţi şi plăţi.

Unele companii de tehnologie cu sedii în alte ţări au închiriat avioane pentru a-şi transporta pe calea aerului angajaţii şi alţi specialişti.

Destinaţiile acestor exilaţi talentaţi sunt statele baltice – Letonia, Estonia şi Lituania – dacă au vize UE.

Cei care nu au vize călătoresc în Turcia, Israel sau în fostele republici sovietice din Caucaz şi Asia Centrală.

Citește mai mult AICI!

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

Românii vor putea călători FĂRĂ VIZE în SUA începând din 31 martie. România a fost admisă oficial în Visa Waiver

România a fost admisă oficial în programul Visa Waiver al Statelor Unite. Cetățenii români vor putea călători fără vize...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -