Elevii din Cluj-Napoca nu vor fi dați afară din curtea școlii. Aceștia vor putea face sport oricând doresc. Reprezentanții Primăriei spun că hotărârea Consiliului Local din 2009 rămâne în vigoare, având în vedere că decizia Curții Constituționale a României cu privire la faptul că folosirea bazelor școlare în afara orelor de curs este neconstituțională nu se referă la elevi și, în plus, este vorba de un proiect de act normativ.
Elevii clujeni pot să facă SPORT în curtea ȘCOLII după orele de CURS. Nu vor fi scoși afară!
Decizia CCR, care a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvernul României și a constatat că este neconstituțională Legea pentru modificarea Legii educației fizice și sportului, prin intermediul căreia se permite folosirea gratuită a terenurilor de sport din curtea şcolii şi în afara orelor de program, a fost una controversată.
Primăria Cluj-Napoca, oraș unde s-a decis că elevii pot folosi gratuit curțile școlilor după orele de curs, inclusiv în vacanțe, a venit cu precizări. Practic, proiectul de lege se referă la alte persoane fizice sau juridice și nu la elevi.
Prin sesizarea formulată pentru exercitarea controlului prealabil de constituţionalitate asupra proiectului de lege enunţat se invocau aspecte referitoare la neclaritatea şi lipsa de previzibilitate a proiectului cu referire la accesul terţilor – persoane fizice sau persoane juridice în infrastructura sportivă şcolară din învățământul preuniversitar, precum şi cu referire la modul de utilizare a infrastructurilor sportive şcolare de către acestea, au precizat pentru Cluj24.ro reprezentanții Primăriei.
În soluţionarea Sesizării amintite mai sus, Curtea Constituţională, în ședința din data de 6 aprilie 2022, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu majoritate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvernul României și a constatat că este neconstituțională Legea pentru modificarea art. 6 alin. (9) din Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000.
De asemenea, arată aceștia, întrucât controlul de constituţionalitate a vizat un proiect de lege, devin aplicabile dispoziţiile art. 147 alin. (2) din Constituţia României, republicată, potrivit cărora: „În cazurile de neconstituţionalitate care privesc legile, înainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat să reexamineze dispoziţiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curţii Constituţionale”.
La Cluj-Napoca elevii vor putea folosi în continuare curțile școlilor
La Cluj-Napoca, curţile şcolilor sunt deschise pentru elevi prin Hotărâre a Consiliului Local și așa vor rămâne
„La nivelul municipiului Cluj-Napoca, autoritatea publică locală a aprobat prin Hotărârea nr. 464/06.10.2009 accesul liber al elevilor pe terenurile de sport din incinta unităţilor de învăţământ preuniversitare de pe raza municipiului, amenajate de Primărie, după un anumit program în afara orelor de curs.
Din perspectiva cadrului legislativ în materie, precizăm că Hotărârea consiliului local este conformă normelor juridice pe care le pune în aplicare, întrucât corespunde întru totul voinţei legiuitorului exprimată prin următoarele acte normative: Legea învăţământului nr. 84/1995 (în vigoare la data aprobării H.C.L. nr. 464/2009): – art. 166 alin. (4¹).
Articolul prevede că: <<Terenurile şi cladirile în care îşi desfăşoară activitatea unitatile de invatamant preuniversitar de stat – gradinite, școli generale, primare şi gimnaziale, licee, seminarii teologice, grupuri scolare, scoli de arte şi meserii şi scoli postliceale – fac parte din domeniul public al comunelor, oraşelor şi municipiilor, respectiv al sectoarelor municipiului Bucureşti, şi sunt în administrarea consiliilor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, în a caror raza teritoriala îşi desfăşoară activitatea, prin delegare către consiliile de administratie ale unităţilor de invatamant. Celelalte componente ale bazei materiale sunt de drept proprietatea unităţilor de invatamant preuniversitar de stat şi sunt administrate de acestea>>”, au arătat reprezentanții Primăriei.
De asemenea, potrivit Legii nr. 1/2011 a educaţiei naţionale, „învăţământul preuniversitar este centrat pe beneficiari”, iar „terenurile şi clădirile unităţilor de educaţie timpurie, de învăţământ preşcolar, şcolilor primare, gimnaziale şi liceale, inclusiv ale celorlalte niveluri de învăţământ din cadrul acestora, înfiinţate de stat, fac parte din domeniul public local şi sunt administrate de către consiliile locale.