marți, ianuarie 7, 2025

Noi cazuri de hepatită misterioasă la copii din România. O fetiță de 5 ani are nevoie de transplant de ficat. Simptomele bolii

- Advertisement -spot_img
Must Read

Încă două cazuri suspecte de hepatita de origine necunoscută în România: este vorba despre un bebeluș în vârstă de 8 luni și un copil de 10 ani. Ambii sunt în îngrijire medicală și „se așteaptă ultimele rezultate ale analizelor să vedem dacă avem o cauză identificabilă”, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Noi cazuri de hepatită misterioasă la copii din România. O fetiță de 5 ani are nevoie de transplant de ficat

Cei doi copii suspecți de îmbolnăvire cu noul tip de hepatită nu sunt din București, unde se înregistrase, luni, primul caz suspect din țara noastră – o fetiță de 5 ani.

O fetiță de 5 ani din zona București-Ilfov, internată din data de 4 aprilie, este primul caz din România care se încadrează în simptomele din definiția de caz stabilită de OMS, anunța luni seară Ministerul Sănătății. Fetița nu a intrat în contact cu vreun alt caz cunoscut de boală.

Hepatita acută de origine necunoscută a fost posibil identificată (după simptomele din definiția de caz elaborată de OMS) la o fetiță de 5 ani din zona București Ilfov.

„Cazul raportat de România este al unei fetiţe de 5 ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nicio infecţie virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primeşte medicaţie simptomatică şi este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate şi nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la bază definiţia OMS de caz probabil, care se referă la insuficienţă hepatică, transaminaze >500 UI şi icter la un copil la care nu există markeri de infecţie virală hepatică”, anunța luni seară Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

Din păcate, ultimele informații arată că fetița de numai cinci ani, din România, are hepatita misterioasă, depistată în mai multe țări din Europa și din SUA. Din păcate, starea micuței se degradează repede și aceasta are nevoie de un transplant de ficat, operație care nu se poate realiza în România

Prof. dr. Vladislav Brașoveanu, șeful Secției de Chirurgie și Transplant Hepatic din cadrul Spitalului Clinic Fundeni, a declarat, la Antena 3, că ”transplantul hepatic pediatric, la ora actuală, nu se poate face în România. Spitalul Grigore Alexandrescu nu este acreditat pentru transplantul hepatic pediatric, iar la Spitalul Fundeni se fac cele mai multe transplanturi hepatice, dar la ADULT. Și atunci, singura soluție este transplantul hepatic în străinătate. Ministerul Sănătății are un acord cu Italia și atunci probabil că singura soluție va fi transplantul hepatic acolo. Noi am internat mama fetiței pentru investigații, însă, din păcate, nu se poate realiza transplantul hepatic pediatric în România, pentru că, la ora actuală, dacă vă vine să credeți, nu există un centru acreditat pentru transplantul hepatic pediatric în România.”

”Mama are aceeași grupă cu fetița, deci, sigur, compatibilitatea cea mai bună ar putea să fie de la mamă. În mod normal, transplantul pediatric de la un donator viu e o operație programată, însă înțeleg, din datele din spațiul public, că această fetiță se degradează de la o zi la alta și atunci, probabil ar trebui urgentate toate formalitățile pentru a fi transferată în străinătate, e vorba de un copil totuși” a precizat medicul.

*

Hepatita este o inflamație a ficatului, un organ vital care procesează nutrienții, filtrează sângele și ajută la combaterea infecțiilor. Când ficatul este inflamat sau deteriorat, funcția acestuia poate fi afectată.

Cel mai adesea, hepatita este cauzată de un virus, iar adenovirusurile sunt un tip comun de virus răspândit de la persoană la persoană, care poate provoca o serie de boli ușoare până la mai severe. Dar aceste tipuri de virus sunt doar rar raportate ca fiind o cauză a hepatitei severe la persoanele sănătoase.

Organizația Mondială a Sănătății a precizat că investigația asupra cauzei trebuie să se concentreze pe factori precum „susceptibilitatea crescută în rândul copiilor mici ca urmare a unui nivel mai scăzut a circulației adenovirusului în timpul pandemiei de COVID-19, potențiala apariție a unui nou adenovirus, precum și o infectare simultană cu SARS-CoV -2”.

Cum recunoști repede hepatita acută gravă

Medicul Mihai Craiu a descris, pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii, cele mai frecvente simptome care pot indica prezența unei hepatite acute grave, subliniind că este bine ca toți părinții să o poată recunoaște.

Un copil cu hepatită virală acută gravă poate avea următoarele simptome:

  • icter cutaneo-mucos (este galben la piele și la ochi,
  • stare de oboseală extremă, foarte neobișnuită și inexplicabilă prin efortul depus de copil
  • urini închise la culoare (ca berea brună sau ca ceaiul negru)
  • scaune foarte deschise la culoare (scaune acolice, asemănatoare celor pe care le avea copilul în primele luni de viață cât era alăptat la sân sau cu o formulă de primă vârstă)
  • mâncărimi inexplicabile pe piele (fără semne de boală cutanată)
  • sângerare produsă la minime traumatisme sau chiar fără motiv
  • În general copilul cu hepatită se simte mult mai rău decât arată!

„Nu vă autodiagnosticați, nu folosiți de capul vostru unul din multele produse destinate sănătății ficatului (e superofertă la tv) ci mergeti la medic! Urgent!”, este sfatul lui Mihai Craiu.

Citeste si: O nouă epidemie în Europa: Caz de hepatită acută severă apărut la un copil din România

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

#METEO: Temperaturile de primăvară din aceste zile se vor schimba radical în weekend. Iarna revine în forță

O masă de aer cald va pătrunde spre România în sectorul anterior al unei depresiuni atlantice. Noua săptămână ne...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -