MApN a pregătit toate cele 11 spitale militare din subordinea Direcției Medicale pentru asigurarea asistenței și tratamentului medical pentru militarii răniți din Ucraina.
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că analizează toate posibilităţile de a sprijini poporul ucrainean grav afectat de agresiunea rusă, menţionând că, în acest sens, împreună cu membri ai Cabinetului, a donat sânge şi a luat decizia ca răniţii din Ucraina să poată fi trataţi în spitalele din România.
Unitățile medicale care vor oferi asistență celor aflați în nevoie sunt:
- Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Carol Davila București
- Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” Cluj Napoca
- Spitalul Militar de Urgență „Regina Maria” Brașov
- Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța
- Spitalul Clinic de Urgență Militar „Dr. Victor Popescu” Timișoara
- Spitalul Clinic de Urgență Militar „Dr. Iacob Czihac” Iași
- Spitalul Clinic de Urgență Militar „Dr. Ștefan Odobleja” Craiova
- Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin” Sibiu
- Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu” Focșani
- Spitalul Militar de Urgență „Dr. Aristide Serfioti” Galați
- Spitalul Militar de Urgență „Dr. Ion Jianu” Pitești
MAPN: Sprijin al Ministerului Apărării Naționale pentru Armata Ucrainei
Din dispoziția prim-ministrului României, Ministerul Apărării Naționale a pregătit toate cele 11 spitale militare din subordinea Direcției Medicale pentru asigurarea asistenței și tratamentului medical pentru militarii răniți din Ucraina.
De asemenea, începând din 27 februarie, ora 12.00, Centrul de transfuzii sanguine al Direcției Medicale, care funcționează în București în curtea Spitalului Universitar de Urgență Militar Central, va fi deschis pentru donare de sânge în beneficiul militarilor răniți. Centrul va funcționa în fiecare zi, între orele 8.00 și 14.00, pentru toți cei care doresc să doneze sânge în acest scop. Donatorii vor fi așteptați în intervalele orare precizate, la intrarea din Calea Plevnei nr. 134.
Totodată, în baza solicitărilor primite de la Ministerul Apărării al Ucrainei, Guvernul României a aprobat, duminică, 27 februarie, o hotărâre care reglementează donarea în regim de urgență, către Guvernul Ucrainei, a unor bunuri materiale de resortul muniții și echipamente de protecție balistică asigurate din excedentul Ministerului Apărării Naționale al României.
Valoarea elementelor de muniție și a celor 2.000 de căști de protecție balistică și 2.000 de veste antiglonț cu nivel de protecție III-IV care vor fi donate armatei ucrainene se situează în jurul sumei de două milioane de euro.
Transferul de echipamente constituie un element de sprijin logistic necesar eforturilor Ucrainei de respingere a agresiunii Federației Ruse, declanșată asupra teritoriului ucrainean în data de 24 februarie.
România trimite în a doua tranșă de ajutoare către Ucraina și combustibil, apă, alimente și medicamente.
De asemenea suntem pregătiți să primim răniți atât în spitalele din rețeaua militară, cât și cea civilă din țara noastră.
Voluntarii și entitățile private care vor să ajute pot accesa Platforma ”Ucraina – Împreună ajutăm mai mult” disponibilă la acest link 🔎 https://bit.ly/3K1mb3s .