Creșterea pragului de acordare a burselor de merit pentru elevi de la media 8,50 la 9,50 a generat discuții aprinse. Un consilier local clujean USR PLUS ridică problema modificării regulamentului privind bursele elevilor, în raport cu acordarea pensiilor speciale pentru parlamentari.
9.000 de elevi clujeni NU vor mai primi Burse de Merit. Bine că nu s-au atins de pensiile speciale…
„Începând din semestrul 2 al acestui an școlar, în jur de 9.000 de elevi din Cluj-Napoca nu vor mai beneficia de burse de merit, în urma deciziei ministrului Sorin Cîmpeanu de creștere a mediei pentru acest tip de bursă de la 8.50 la 9.50.
Toți elevii care au avut anul școlar trecut medii generale de peste 9,50 vor primi burse de merit pe semestrul al II-lea, aceasta este clarificarea cu care Ministerul Educației a venit la întâlnirea cu reprezentanții Consiliului Național al Elevilor, transmit aceștia din urmă într-un scurt comunicat.
Discuțiile au început la ora 16:30 și au durat până după ora 18, timp de aproape 2 ore.
Ce spun elevii că au aflat:
„Ministerul Educației a spus că se va publica statistica mediilor elevilor de pe semestrul I.
Se va reveni asupra criteriilor de acordare a burselor dacă procentul elevilor cu peste 9,50 se va micșora: ministrul a spus că toți banii de burse din bugetul de stat vor fi folosiți strict cu această destinație, deci se vor face modificări pentru ca acest lucru să se poată întâmpla;
Ministerul Educației a venit cu o clarificare: beneficiarii burselor pentru semestrul al II-lea nu sunt cu raportare la mediile de pe semestrul I, ci cu raportare la mediile generale de pe anul școlar trecut. Deci, toți care au avut anul școlar trecut medii generale de peste 9,50 vor primi burse pe semestrul al II-lea”, potrivit reprezentanților CNE.
Legat de acest ultim punct, ordinul de ministru care modifică criteriile de acordare a burselor prevede că „lista elevilor care beneficiază de bursele de merit (…) este revizuită semestrial, în funcție de modificările intervenite în situația școlară a elevilor”.
Potrivit ordinului respectiv, bursele de merit pentru elevii din anii de început de ciclu, clasele a V-a și a IX-a se acordă celor care au obținut media 9,50 pe semestrul I, iar pentru clasa a IX-a, în semestrul I, pe baza mediei 9,50 de la de admiterea în învățământul liceal sau profesional (condițiile integrale aici).
La ieșirea de la discuțiile cu ministrul elevii nu au fost așteptați de nicio televiziune așa că s-au filmat singuri:
Silviu Morcan, președintele CNE: „Tocmai ce am ieșit de la o ședință cu ministrul educației în care am pus pe tapet problema burselor elevilor. Din păcate, concluziile nu sunt neapărat de partea noastră, pentru că ministerul nu este dispus să modifice, cel puțin la momentul actual, criteriile de acordarea burselor, cel puțin pentru bursa de merit. Însă avem certitudinea faptului că dacă situația mediilor de pe acest an școlar se va modifica, ministerul este dispus să coboare bursa de merit de la 9,50 la o medie care să poată asigura acoperirea totală a fondului rezervat pentru burse. Noi suntem în continuare aici, protestele în toată țara continua săptămâna aceasta și săptămâna viitoare, pentru că tragem un semnal de alarmă cu privire la criteriile total inechitabile de acordare a burselor”.
„Ce a pus însă sare pe rană este faptul că în timp ce bursele școlare au fost catalogate drept o cheltuială prea mare pentru buget, pensiile speciale ale politicienilor sunt, în continuare, în vigoare. Nu e curios cum bursele copiilor sunt considerate nesustenabile și au fost rapid limitate, dar de ani de zile pensiile speciale nu par să împovăreze bugetul, ba chiar se propune o creștere a pensiilor speciale pentru magistrați?
Și când ne gândim că proiectul fanion al președintelui Iohannis era tocmai educația! Poate e momentul să recunoaștem că «România educată» ar trebui botezată «Educația abandonată»”, a mai precizat consilierul.