Avram Gal, Vicepreședinte ALDE: Una dintre cele mai importante componente ale activității mele politice o reprezintă relația cu mediul de afaceri internațional și consolidarea legăturilor cu comunitatile de români aflați în afara granițelor. Lumea globalizată permite construirea unor legături și fructificarea unor oportunități pe care cu puțini ani in urmă le consideram irealizabile. Iată că avansul noilor tehnologii, digitalizarea, precum și ascensiunea unor domenii novatoare au facut posibilă cooperarea chiar și atunci cand un ocean pare că se interpune între noi.
Avram Gal, vicepreședintele ALDE, a întreprins o vizită de lucru în SUA: „Dezvoltarea infrastructurii critice din România este elementul cheie de la care am pornit discuția cu partenerii americani”
Vizita pe care o desfășor în Statele Unite, preponderent statul Texas, se concentrează pe identificarea oportunitatilor de afaceri, menite să crească volumul investițiilor directe în economia românească. Se vorbește foarte mult despre parteneriatul strategic dintre România și SUA însă realitatea onestă este că pe zona cooperarii economice ne situăm încă departe de nivelul potențial. Este adevărat că pe zona de securitate și aparare prezența americană în țara noastră este la un nivel fara precedent. Trebuie de asemenea sa conștientizăm că garanțiile de securitate oferite de NATO și SUA reprezintă deopotrivă un factor de sporire a profilului României pe agenda investititorilor internaționali. Deschiderea față de o țară ce beneficiază de umbrela NATO și SUA generează încredere.
Este cu atâta mai important să știm să monetizăm acest context favorabil, pentru că scopul ultim este acela de a crește economia și prosperitatea României. Întâlnirea cu dl Davis Martis, președintele unei importante companii de investiții mi-a întărit convingerea că deși beneficiem de o imagine bună în rândul partenerilor noștri, facem prea puțin pentru a-i aduce în economia românească. În cadrul întâlnirii cu dl Martis am trecut în revistă sectoarele de activitate pentru care există un interes investițional major din partea grupului de firme american. Fie că vorbim de lucrări de cale ferată, transport feroviar și până la construcția de autostrăzi si centre logistice, practic am reușit să gasim un numitor comun în privința unora dintre cele mai arzătoare priorități de dezvoltare pentru România. Dezvoltarea infrastructurii a fost elementul cheie pe marginea caruia am stabilit că vom urmări cooperarea.
Dincolo de beneficiile financiare, eu cuantific fiecare afacere pe care reusesc să o pun pe picioare și dintr-un alt punct vedere: locurile de muncă create acasă însemnă mai puține familii nevoite să ia calea străinătății.
România trebuie să-și depășească orice complex și sa înțeleagă că lumea trece printr-un amplu proces de transformare. Se schimbă structural modul în care facem afaceri, domeniile în care facem afaceri, polii de dezvoltare migrează etc. Este un moment de răscruce , iar oportunitățile nu se lasă îndelung așteptate. Este un tren pe care nu avem voie să-l ratăm. transmite Avram Gal.