Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a acordat miercuri autorizație de urgență pentru pastila împotriva COVID dezvoltată de compania Pfizer. Acesta este un pas important în lupta împotriva pandemiei, care ar putea permite ca milioane de pacienţi să aibă acces la un tratament.
La mai puțin de 24 de ore de la aprobarea tratamentului anti-COVID Paxlovid în SUA, ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila face demersuri să aducă cât mai rapid noul antiviral în România.
Prima PASTILĂ anti-Covid de la Pfizer a fost autorizată de urgență în Statele Unite. Rafila se grăbește să aducă antiviralul în România
În vederea pregătirilor pentru valul 5 al pandemiei, ministrul Sănătății a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții companiei Pfizer pentru a identifica soluții în vederea asigurării cât mai rapide a tratamentului pentru pacienții români.
Paxlovid este un antiviral cu administrare orală, aflat în procedură de autorizare la Agenția Europeană a Medicamentului. Tratamentul este recomandat pacienților care au un risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii. Studiile arată că reduce riscul de spitalizare și de deces cu aproape 90% dacă este administrat în primele zile de boală.
„Vaccinarea rămâne principala modalitate prin care putem limita pandemia, alături de alte măsuri de sănătate publică, asigurarea testării și a tratamentului în ambulator”, consideră ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila.
„Această autorizaţie oferă un nou instrument pentru a combate COVID-19 într-un moment crucial al pandemiei, unde apar noi variante”, a salutat un oficial al FDA, Patrizia Cavazzoni, potrivit unui comunicat citat de AFP, preluată de Agerpres.
Acest medicament antiviral, Paxlovid, poate fi administrat pacienţilor cu risc crescut care au vârsta de peste 12 ani, precizează FDA. Este primul tratament oral care se poate administra acasă.
Pastila este destinată formelor ușoare și medii de boală, care pot evolua în forme grave, și se eliberează doar pe bază de prescripție.
Pfizer a arătat că pastila sa anti-COVID reduce cu aproape 90% riscul de spitalizare şi de deces la persoanele cu risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii, atunci când este luată în primele zile de la apariţia simptomelor.
Citeste si: Moderna transmite că booster-ul lor creşte protecţia împotriva variantei OMICRON