sâmbătă, ianuarie 11, 2025

ALDE: Statul trebuie să respecte drepturile bolnavilor diabetici

- Advertisement -spot_img
Must Read

Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991, din iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi a Federaţiei Internaţionale a Diabetului (FID). A devenit zi oficială a Naţiunilor Unite în 2007 prin adoptarea Rezoluţiei 61/225 la 20 decembrie 2006.

ALDE: Statul trebuie să respecte drepturile bolnavilor diabetici

Evenimentele desfăşurate în această zi includ conferinţe, ateliere şi seminarii pentru profesioniştii din domeniu, programe de radio şi de televiziune, distribuirea de materiale informative pentru a încuraja efectuarea testului de depistare a diabetului zaharat.

Ziua Mondială a Diabetului este marcată de peste 200 de asociaţii membre ale Federaţiei Internaţionale a Diabetului, în peste 160 de ţări şi teritorii, statele membre ONU.

Data de 14 noiembrie este, totodată, ziua de naştere a fiziologului şi farmacologului canadian Frederick Banting (1891-1941), cel care a studiat secreţia internă a pancreasului şi a introdus insulina în terapie, în octombrie 1922. Insulina a fost descoperită în 1921 de dr. Nicolae Paulescu şi a însemnat miracolul salvării unui număr enorm de vieţi omeneşti în ultimii 80 de ani.

Conform datelor Federaţiei Internaţionale de Diabet, numărul diabeticilor, la nivel mondial, era de 366 de milioane şi se estimează că va ajunge în anul 2030 la 552 milioane. Diabetul va ocupa locul 7 între cauzele de deces în anul 2030.

Federaţia Internaţională de Diabet a estimat pentru România 1.506.000 persoane cu diabet, România clasându-se în primele 10 ţări din Europa privind incidenţa diabetului. Anual se depistează 2.000 de cazuri noi la copii. Conform unui studiu preliminar al Societății Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, numărul diabeticilor din ţară a crescut cu 30% în ultimii ani, iar majoritatea celor care suferă de această afecţiune au peste 45 de ani. Se estimează pentru România un număr de 1.708.700 de pacienţi la nivelul anului 2030.

România are un Program Naţional de Diabet (actualizat în 2013) care urmăreşte îmbunătăţirea stării de sănătate, creşterea speranţei de viaţă a bolnavilor, precum şi asigurarea accesului la tratament.

Consider că statul trebuie să ia măsuri active pentru respectarea drepturilor pacienților diabetici, precum și pentru reducerea îmbolnăvirilor cu diabet, mai ales în rândul copiilor și tinerilor.

Vicepreședinte ALDE,

Cornelia NEGRUȚ

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

Românii vor putea călători FĂRĂ VIZE în SUA începând din 31 martie. România a fost admisă oficial în Visa Waiver

România a fost admisă oficial în programul Visa Waiver al Statelor Unite. Cetățenii români vor putea călători fără vize...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -