Influencerii au ajuns în atenția Agenției Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Le vor fi verificate veniturile din YouTube, Instagram, Tik-Tok și Facebook.
ANAF a luat în ochi răi INFLUENCERII. Cei care fac bani din YouTube, Instagram, Tik-Tok și Facebook sunt suspecți de evaziune
ANAF începe o nouă operațiune: verificarea veniturilor influencerilor. Vor fi vizați toți cei din Youtube, Instagram, Tik-Tok și Facebook, pentru a descoperi dacă au câștiguri nedeclarate sau dacă evită să spună adevărata sumă pe care o încasează din platformele menționate.
Reprezentanții ANAF au punctat faptul că îi vor verifica pe toți cei din: industria muzicală, media, IT, gastronomie sau călătorii.
Se încearcă combaterea evaziunii fiscale
Scopul noii acțiuni a instituției este acela de a preveni și combate evaziunea fiscală. Reprezentanții ANAF mai semnalează ca influencerii care nu au cunoștințe despre cum să-și declare veniturile, să apeleze la persoane care i-ar putea ajuta în acest sens.
”Persoanele identificate şi verificate operează/administrează canale de YouTube sau pagini de socializare pe principalele site-uri social media, încarcă poze/materiale audio-video şi activează în domeniile: muzical, media, IT, gastronomie, călătorii.
DGAF va continua evaluările şi controalele pe linia prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale, inclusiv în ceea ce priveşte persoanele care realizează venituri din activităţi pe platformele online/ social media, şi va căuta permanent să îşi adapteze activitatea la noile provocări. Domeniul indicat a fost abordat în cadrul controalelor fiscale efectuate, începând cu anul 2021, odată cu operaționalizarea verificărilor documentare.
Astfel, vă aducem la cunoștință că au fost selectate, în vederea verificărilor, persoane susceptibile a realiza venituri nedeclarate, provenite de la entități care administrează/operează site-uri web de tipul rețelelor de socializare/platformelor audio-video.
Totodată, precizăm faptul că în cadrul controalelor fiscale au fost întreprinse demersuri pentru identificarea tuturor sumelor încasate, cu scopul de a stabili starea de fapt fiscală corespunzătoare”, a informat Direcţia Antifraudă prin intermediul profit.ro