sâmbătă, ianuarie 11, 2025

Lecții de Canoe cu primarul Emil Boc în memoriam Ivan Patzaichin, pe lacul Gheorgheni

- Advertisement -spot_img
Must Read

Lecții gratuite de canoe la Cluj în memoria lui Ivan Patzaichin

Proaspătul medaliat la Jocurile Paraolimpice Alexandru Bologa și primarul Emil Boc, prezenți la eveniment

Lecții de Canoe cu primarul Emil Boc în memoriam Ivan Patzaichin, pe lacul Gheorgheni

Lecții gratuite de canoe pentru toți cei interesați au avut loc luni pe lacul Gheorgheni din Cluj-Napoca, în memoria marelui campion Ivan Patzaichin. Alexandru Bologa, sportivul medaliat cu bronz la judo nevăzători în cadrul Jocurilor Paralimpice de la Tokyo din august, a fost invitat special. Acțiunea a fost inițiată de reprezentanții Asociației Caiac SMile care au modificat programul antrenamentelor din cadrul proiectului „Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret”, după decesul marelui canotor Ivan Patzaichin. La eveniment au fost prezenți și primarul municipiului Cluj-Napoca Emil Boc și alpinistul nevăzător Alex Benchea.

Alexandru Bologa, campion paraolimpic: În primul rând vreau să transmit condoleanțe familiei sportului românesc. Pentru aceasta este o zi tristă și nu pot să exprim prin cuvinte ce a însemnat Ivan Patzaichin pentru sportul românesc și pentru sportul mondial.

Legat de Jocurile Olimpice, fiind condiții de pandemie, a fost destul de dificil, dar mă bucur că m-am întors acasă cu o nouă medalie. Ne pregătim pentru Jocurile Paraolimpice de la Paris și pentru competițiile care vor urma: campionatul european, campionatul mondial de anul viitor.”

EMIL BOC, primarul municipiului Cluj-Napoca: Sunt aici pentru a aduce și pe această cale un omagiu marelui campion Ivan Patzaichin. Canoea a pierdut ieri un mare campion, dar a câștigat un zeu  care cred că va veghea asupra canoei din ceruri și pentru toți și întotdeauna să țină mai departe flacăra vie pentru acest sport extraordinar. În al doilea rând, sunt aici pentru această inițiativă extraordinară și minunată. Pentru a facilita tuturor clujenilor șansa de a face un sport, de a face caiac-canoe sau alte sporturi, într-un oraș în care toți suntem egali și toți avem accesabilitate și toți avem dreptul să practicăm sportul și să ne bucurăm de calitatea vieții. Mă bucur că avem această acțiune și că suntem parteneri.

Eram copil când am aflat de istoria pagaiei rupte și acelei voințe extraordinare a unui mare campion de a nu abandona niciodată. Este un model de sportiv Ivan Patzaichin, este un model de viață, este un model care inspiră românii din toate timpurile și sper să îi inspire pentru totdeauna. Am avut ocazia să-l întâlnesc. Este un om care inspira doar prin simpla conversație. Pentru noi, Ivan Patzaichin n-a murit și nu va muri niciodată!”

Luni, pe lacul Gheorgheni din Iulius Parc, caiacele au fost completate de canoe, iar cei interesați au fost inițiați în tainele acestui sport. Ionuț Stancovici, inițiatorul proiectului, a ținut, alături de invitații săi, un moment de reculegere și a vorbit tinerilor cu dizabilități sau de la casele de copii despre marele campion român. Alexandra Benchea, alpinistul nevăzător care a ajuns pe Kilimanjaro, Mont Blanc și, în luna august, pe Elbrus, a revenit la acțiunea organizată de Caiac SMile, după ce săptămâna trecută a avut parte de o primă sesiune de inițiere.

Ionuț Stancovici, inițiatorul proiectului „Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret: Astăzi avem o ediție puțin mai specială din păcate, pentru că Ivan Patzaichin, după cum știți, a plecat dintre noi. Am adus o canoe astăzi aici, pe lac, și vom face lecții de inițiere și cu pagaia.”

Alexandru Benchea, alpinist nevăzător:De obicei, noaptea vârfului este mai greu. Dar a fost o ascensiune reușită pentru mine, m-am antrenat de 3-4 ori pe săptămână. Vestea m-a întristat, știam de el din presă. M-a uimit foarte tare întâmplarea aceea când i s-a rupt pagaia și a ridicat-o ca să îi dea alta. Cei de acolo s-au făcut că nu l-am văzut și totuși a luat aurul. ”

Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari campioni pe care i-a avut România, a decedat duminică la vârsta de 71 de ani. Sportivul avea probleme de sănătate care în ultima perioadă s-au agravat.

Proiectul „Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret” este organizat de Asociaţia Club Sportiv Caiac SMile, cu sprijinul Primăriei și Consiliul Local Cluj-Napoca, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj și Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca.

Săptămâna aceasta, 6 – 12 septembrie, proiectul va continua cu următoarele activități:

  • Canoe – luni, 6 septembrie, de la 12.00 la 15.00, în parteneriat cu RADP Cluj, pe lacul Gheorgheni din Iulius Parc;
  • Baschet – miercuri, 8 septembrie 2021, de la ora 09.00 la ora 11.00: în parteneriat cu organizația Special Olympics Romania, activitatea va avea loc la Baza Sportivă Gheorgheni;
  • Tenis de masă – joi, 9 septembrie, între 09.00 și 11.00, în parteneriat cu Club Sportiv Lamont, la sediul clubului;
  • Tenis de câmp – sâmbătă, 11 septembrie, de la ora 13.00, la Winners Sports Club (Parcul Rozelor).

Caiac SMile este o asociație non-profit înființată în anul 2018 cu scopul de a  promova sportul şi un mod de viaţă sănătos și echilibrat. Asociația oferă posibilitatea de a practica activități sportive precum caiac, gimnastică și schi persoanelor cu nevoi speciale, copiilor proveniți din medii defavorizate, copiilor instituționalizați și persoanelor cu dizabilități.

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

Românii vor putea călători FĂRĂ VIZE în SUA începând din 31 martie. România a fost admisă oficial în Visa Waiver

România a fost admisă oficial în programul Visa Waiver al Statelor Unite. Cetățenii români vor putea călători fără vize...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -