Ilie Bolojan şi Florin Birta au făcut, joi, un anunţ important: judeţul Bihor şi municipiul Oradea vor avea o companie aeriană proprie, care va opera atât în ţară, mai precis spre şi dinspre Capitală, cât şi pe rute europene.
Clujul rămâne în urmă? Oradea își lansează propria linie aeriană, Oradea Airlines
Compania va fi singura de acest fel din România. „Considerăm că putem opera în condiţii de rentabilitate, la preţuri rezonabile, având curse predictibile şi stabile”, a spus Ilie Bolojan.
Protocolul de colaborare dintre cele două unități adiministrative arată că scopul companiei este „înfiinţarea şi operarea unor noi curse aeriene interne care să lege Oradea de Capitală, dar şi externe între Oradea şi unul sau mai multre huburi aeriene importante din UE”.
Potrivit textului protocolului, pus la dispoziţia jurnaliştilor, CJ Bihor şi Primăria Oradea vor identifica „soluţia optimă de colaborare”, şi anume societate pe acţiuni, societate cu răspundere limitată etc.
Această companie urmează să fie înfiinţată în septembrie 2021. Compania va opera cu două aeronave minimum două zboruri pe zi în zilele nelucrătoare, respectiv minimum trei zboruri pe zi în zilele lucrătoare, de pe Aeroportul Oradea spre Otopeni sau Băneasa, începând din martie 2022.
Ilie Bolojan a spus că noua companie s-ar putea numi Fly Oradea sau Oradea Airlines. Acesta a afirmat că vor fi cumpărate sau închiriate două aeronave, de până la 75 de locuri, și că vrea o conexiune mai mare cu Bucureștiul, cu o scădere a prețurilor. ”Acum avem 2, maxim 3 zboruri pe zi, dar țintim cel puțin 4 zboruri pe zi. Urmărim o scădere a prețurilor, pentru că azi sunt relativ mari. Pentru a trece la alt nivel de dezvoltare economică, trebuie să fii conectat la marile hub -uri ale Europei. Cu cât oamenii ajung mai repede într-un oraș, cu atât se dezvoltă mai repede. Nu vrem să intrăm în competiție cu companiile low-cost. Noi dorim o conectivitate de bază, către București și unul sau două hub-uri europene, să știi să zilnic te duce un avion spre Oradea. Există un interes al companiilor locale, pentru că ar fi și ei beneficiari importanți. Inginerii, managerii de companii ar putea ajunge mai rapid la Oradea, fără a fi nevoiți să meargă în alte orașe.
De asemenea, va opera minimum un zbor pe zi în zilele lucrătoare de la Oradea către „unul sau două aeroporturi internaţionale din vestul Europei”.
Inclusiv din sponsorizări
Cele două părţi vor să atragă companii locale în finanţarea activităţii companiei aeriene locale, inclusiv prin subscripţii publice, sponsorizări, donaţii etc, şi să identifice soluţiile optime de operare a celor două aeronave: modalitatatea de preluare a aeronavelor (achiziţie, leasing sau închiriere), tipul de aeronave şi capacitatea acestora, precum şi modalitatea efectivă de operare: „operare directă / contractarea serviciilor specifice de la terţi etc.)
Textul protocolului mai prevede că judeţul, prin CJ Bihor, va adopta „măsuri pentru reorganizarea activităţilor Aeroportului din Oradea în vederea susţinerii companiei aeriene nou înfiinţate: internalizarea serviciilor prestate, amenajarea unui hangar, diversificarea activităţilor, facilităţi cargo etc.”.