vineri, ianuarie 10, 2025

CERB ,,cu acte în regulă” ucis de un URS care a pătruns pe o proprietate privată. Cine plătește?

- Advertisement -spot_img
Must Read

Incidentul a avut loc miercuri, la un complex de vânătoare din Sărăţel, Bistrița, acolo unde un urs a intrat pe proprietate săpând pe sub gardul electric şi a ucis un cerb de 200 de kilograme. Administratorii au cerut autorităților să constituie o comisie de evaluare a pagubei, dar au fost refuzați.

CERB ,,cu acte în regulă” ucis de un URS care a pătruns pe o proprietate privată. Cine plătește?

Un urs – care a reușit să se strecoare pe sub un gard de doi metri și jumătate în care se aflau cinci cabluri electrice – a ucis un cerb de 200 de kilograme aflat în proprietatea Casei de Vânătoare ”Ursul Brun”. Administratorii complexului de la Sărățel au cerut autorităților să constituie o comisie de evaluare a pagubei, dar au fost refuzați pe motiv că statul îi despăgubește doar pe proprietarii de animale domestice și de culturi distruse de sălbăticiuni.

Inginerul Dumitru Carhaț de la Casa de Vânătoare Ursul Brun a relatat pentru Timp Online că ursul a intrat în complexul de vânătoare de la Sărățel săpând pe sub gardul electric.

”În dimineața zilei de 21 iulie, ursul a intrat în complexul de vânătoare de la Sărățel. A făcut o gaură și a intrat pe sub gard. A omorât cerbul, a mâncat din el. Niciodată până acum nu s-a întâmplat ca ursul să prindă un animal atât de mare. L-a surprins, din câte îmi dau seama, că a venit pe drum, ușor, cerbul mânca frunze. S-au văzut urmele. L-a prins, l-a sfâșiat pe spate, până l-a omorât a durat o oră. A fost obosit și nu a mâncat mai nimic din el. De-asta am și anunțat autoritățile. Dacă era mâncat 60-70%, nu o mai făceam. Când au mai făcut urșii pagube, era uscat terenul și nu se vedeau urmele. Acum plouase și vedeau foarte clar”, a spus Dumitru Carhaț.

Imediat ce au văzut cerbul mort, cumpărat de la o altă fermă de creștere a animalelor sălbatice cu suma de 14.000 de lei pe bază de factură – administratorii complexului au anunțat Primăria Șieu Măgheruș pe raza căreia se află acesta și așa cum se prevede în HG nr. 1679/2008. Primăria a anunțat Agenția pentrtu Protecția Mediului (APM) și Garda Forestieră, care a răspuns că nu va desemna pe nimeni să facă parte din comisie. Iată de ce:

Contactat în legătură cu acest subiect, comisarul șef al Gărzii Forestiere Cluj, Istrate Ștețco, a declarat: ”Nu există un temei legal să fac o verificare pentru animalele sălbatice ținute într-un complex. Din păcate, cred că doar în instanță vor putea obține o despăgubire. E o chestie delicată, de acord, din păcate nereglementată. Procedura e în felul următor: participă comisia, face un proces verbal dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de HG 1679, iar acel proces verbal trebuie aprobat prin decizie de mine. Din discuțiile purtate cu juriștii instituției, noi așa ceva nu putem face. Și atunci ce să evaluăm? Ca să evaluez trebuie să am o procedură reglementată. În temeiul legii, particip acolo unde este temei legal să particip. Nicăieri nu spune cine răspunde într-o situație de genul acesta. Când s-a făcut HG 1679 din 2008, nimeni nu a prevăzut o situație de genul acesta. Posibil să nu fi existat complexuri de vânătoare atunci. Medicul veterinar trebuie să dea un certificat de necropsie și să spună că cerbul a fost omorât de urs. Oricum, dacă avem pagubă la animale domestice, avem nevoie de acel certificat de necropsie din care să reiasă că a fost omorât de un urs”.

Sursa: timponline.ro

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

Un alt accident grav a avut loc vineri pe centura Vâlcele-Apahida. O șoferiță de 20 de ani a intrat în parapet

❗️Nou accident azi pe centura Vâlcele-Apahida❗️Un nou accident a avut loc azi pe centura Vâlcele-Apahida, în care o femeie...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -