România este vizată de patru proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în domeniul mediului, respectiv protecţia împotriva speciilor alogene invazive, transpunea integral în legislaţie a noilor norme UE privind depozitele de deşeuri, privind gestionarea deşeurilor şi privind prevenirea deşeurilor de ambalaje.
CE: România, vizată de 4 noi proceduri de infringement în domeniul deșeurilor şi biodiversităţii
Protecţia împotriva speciilor alogene invazive. Biodiversitate: Comisia solicită României și altor 17 state membre să protejeze mediul împotriva speciilor alogene invazive
Speciile alogene invazive sunt plantele și animalele care, în urma intervenției umane, se stabilesc în zone din afara ariei lor de extindere naturală, răspândindu-se rapid și eliminând speciile indigene, cu consecințe economice și de mediu grave.
Comisia a decis astăzi să trimită scrisori de punere în întârziere României și altor 17 state membre (Belgia, Bulgaria, Cehia, Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovenia și Slovacia) să pună în aplicare diverse dispoziții ale Regulamentului 1143/2014 privind prevenirea și gestionarea introducerii și răspândirii speciilor alogene invazive.
CE arată că niciunul dintre cele 18 state membre nu a reușit să instituie, să pună în aplicare și să comunice Comisiei un plan de acțiune (sau un set de planuri de acțiune) pentru a combate cele mai importante căi de introducere și răspândire neintenționată a speciilor alogene invazive care prezintă motive de îngrijorare pentru UE. În plus, Bulgaria, Grecia și România nu au reușit să instituie un sistem de supraveghere a speciilor alogene invazive care prezintă motive de îngrijorare pentru UE sau să îl includă în sistemul lor existent.
Grecia și România nu au reușit să instituie structuri complet funcționale pentru a efectua controalele oficiale necesare pentru a preveni introducerea intenționată în UE a speciilor care prezintă motive de îngrijorare. Portugalia nu a transmis un raport de punere în aplicare.
Depozitele de deşeuri. Comisia a decis astăzi să trimită aviz motivat României şi altor 12 state membre să transpună integral în legislația națională noile norme ale UE privind depozitele de deșeuri.
Comisia îndeamnă Austria, Belgia, Cehia, Estonia, Grecia, Finlanda, Franța, Croația, Luxemburg, Letonia, Malta, România și Slovacia să își alinieze legislațiile naționale la modificările incluse în Directiva 2018/850 privind depozitele de deșeuri. Directiva introduce restricții privind depozitarea tuturor deșeurilor care pot fi reciclate sau valorificate energetic începând cu 2030. Ea urmărește, de asemenea, să limiteze proporția deșeurilor municipale trimise la depozitele de deșeuri la 10 % până în 2035 și introduce norme privind calcularea modului în care sunt atinse obiectivele privind deșeurile municipale. Totodată, directiva impune țărilor din UE să instituie un sistem eficace de control al calității și de trasabilitate a deșeurilor municipale depozitate.
Citeste continuarea: https://green-report.ro/ce-romania-vizata-de-4-noi-proceduri-de-infringement-in-domeniul-deseurilor-si-biodiversitatii/