În ultima duminică lunii mai sărbătorim Ziua Românilor de Pretutindeni.
Avram Gal, Vicepreședintele ALDE, transmite un gând bun românilor din diaspora, și întărește mesajul privind nevoia de a le crea condițiile de revenire acasă
Avram Gal: ,,În calitate de vicepreședinte ALDE responsabil cu diaspora sunt mereu în legătură cu compatrioți de pe toate meridianele.
În primul rând vreau sa utilizez acest prilej pentru a le transmite cele mai bune gânduri, multă sănătate si cat mai multe împliniri acolo unde și-au croit un drum. Am mers în multe comunități de romani, mai ales in Europa si Statele Unite. Am avut prilejul sa aflu direct de la ei atât satisfacțiile aduse de o viată trăită in societăți mai dezvoltate, dar am aflat totodată și despre nemulțumirile și amărăciunea unui trai departe de ceea ce numim „acasă”. Iar cu regret am constatat că pentru o parte dintre acești români, obiectivele pe termen mai îndepartat nu includ și România.
Am auzit de prea multe ori români aflați in țări dintre cele mai dezvoltate economic, că nu le lipsește absolut nimic din punct de vedere material, dar că este ceva care-i împiedică să spună că sunt deplini fericiți. Iar acest ceva este dorul de țară. Dorul de oameni, de lucrurile aparent mărunte, precum o roșie din gradina bunicii.
Cei care au cutezat și au plecat departe de casă în cautarea unui viitor mai bun, sunt cei care prin banii trimiși acasă au ținut o bună perioadă de timp România pe linia de plutire. Avem o datorie față de ei pe care nu o vom împlini decât în momentul în care vom crea condițiile pentru ca ei să poată reveni acasă. Avem obligația de a scoate România din marasmul în care băltește de 30 de ani.
Va spun din propriiile experiențe că sunt foarte mulți români care doresc să revină acasă. Nu au pretenții excesive ci doresc cu agoniseala de o viață să poate pune bazele unei mici afaceri care să le asigure un trai decent lor și famiilor lor. Vor sa lucreze in mediul privat, însă nu o pot face atata timp cat guvernele României consideră ca cea mai bună „startegie de țară” pentru dezvoltarea mediului de afaceri și investitional o reprezintă mâna de lucru ieftină. Oare cer prea mult acești oameni? Evident că nu. Au văzut acolo unde au trăit cum arata un stat care iși respectă cetățenii și le creează cadrul pentru a reuși. Adesea, nici nu cer sprijin, ci vor un stat care măcar să nu le pună piedici.
Schimbarea României depinde in egală măsură si de cei care acum trăiesc in afara ei. Mi-aș dori ca deschiderea față de diaspora sa fie una autentică si continuă, nu doar in campaniile electorale.
La multi ani români, oriunde v-ati afla!