Vicepreședinte ALDE, Avram Gal: După un scandal imens, colportat până la nivelul Uniunii Europene, premierul Florin Cîțu a venit finalmente în parlament pentru a da explicații în legătură cu Planul Național de Reziliență și Reconstrucție (PNRR). Avem astăzi confirmarea că situația este cât se poate de gravă.
După ce inițial președintele Iohannis, împreună cu executivul liberal, ne vorbeau cu infatuare despre reușita lor istorică de a aduce României 80 de miliarde de euro, aflăm astăzi că situația arată mai degrabă ca în acel banc de la radio Erevan: Nu era mașină, era biciletă, și nu s-a dat, ci s-a luat.
Deși, inițial a fost vehiculată amețitoarea sumă de 80 de miliarde, aflăm de la același președinte, la scurt timp, că în fapt este vorba despre 41 de miliarde de euro, apoi 30 miliarde și roata norocului pare să se fi oprit actualmente la 29,2 miliarde euro. Însă ce nu spun guvernanții noștri este că din aceste 29 de miliarde, numai 14,2 miliarde euro sunt granturi, adică fonduri nerambursabile, în vreme ce diferența de 15 miliarde reprezintă împrumuturi, pe care România le poate accesa doar în condițiile reechilibrării deficitului bugetar, și cu implicații asupra nivelului de îndatorare.
Vina nu este a Uniunii Europene, pentru că vedem o serie de state partenere din UE care au reușit să-și negocieze acorduri mult mai favorabile, și mai bine croite pe nevoile proprii. Ministrul Cristian Ghinea a încurcat borcanele pe la Bruxelles, cerând bani pentru proiecte ce nu sunt incluse în programele de finanțare, iar acasă ni se prezintă drept eorul care scoate România din fundătură (în care tot ei au adus-o). Realitatea este că institutul de statitică a raportat eronat, Bruxelles-ul le-a dat cu rigla peste mâini, iar ministrul Ghinea ne promite autostrăzi prin PNRR, deși este limpede pentru toată lumea că acestea nu se încadrează la niciunul din marile capitole prevăzute în Mecanismul european de Redresare și Reziliență.Drama este că pe mâna acestor incompetenți România pierde fonduri importante, de care avem nevoie ca de oxigen după această perioadă pandemică, în care sectoare întregi de activitate au fost sufocate, ori suprimate de-a dreptul.
România are probleme sistemice, și declalaje de dezvoltare majore față de statele din vechea Europă. Dar au știut reprezentanții noștri să negocieze în raport cu nevoile de dezvoltare fundamentale ale României? NU! Și acum se miră că nu prea pot face proiecte de infrastructură cu bani pentru digitalizare și ecologizare. Facem digitalizare când 30% din gospodăriile din Românai au toaleta în fundul curții.
Nu mai punem la socoteală faptul că în negocierile cu Uniunea Europeană guvernul liberal și-a asumat obiective ce țin de înghețarea pensiilor și salariilor aducându-ne aminte de perioada de tristă amintire în care FMI ne spunea cu ocazia fiecărui împrumut că trebuie să strângem cureaua. Sigur, pentru liberlai nu este o problemă că veniturile românilor sunt ținute la un nivel derizoriu, mai ales când mâna de lucru ieftină este principala ta strategie atragere a investițiilor străine. Ce-i drept, Europa are nevoie și de spălători de vase și de badante, iar dl Cîțu se asigură că ei vor veni din România. Este strigător la cer.
Iar pentru ca tabloul să fie complet, la ieșirea din Parlament, premierul Florin Cîțu, deranjat de întrebările insistente ale jurnaliștilor legate de PNRR le-a adresat acestora o singură remarcă: “Nu v-ați civilizat în 30 de ani trecuți de la Revoluție!”. Uneori am senzația că ne merităm soarta.
Citește și: https://www.abcnewsromania.ro/news/avram-gal-vicepresedintele-alde-despre-cei-146-de-ani-de-liberalism/
+ https://www.abcnewsromania.ro/politica/vicepresedintele-alde/