Comisia Europeană a adoptat Planul de acțiune al UE „Către reducerea la zero a poluării aerului, apei și solului” , un rezultat esențial al Pactului verde european. Poluarea este principala cauză de mediu care determină multiple boli psihice și fizice și decese premature, mai ales în rândul copiilor, al persoanelor cu anumite afecțiuni medicale și al vârstnicilor.
Pentru a orienta UE către obiectivul pentru 2050 privind o planetă sănătoasă pentru oameni sănătoși, planul de acțiune stabilește obiective-cheie pentru 2030 de reducere a poluării la sursă comparativ cu situația actuală. Și anume:
- îmbunătățirea calității aerului pentru a reduce cu 55 % numărul de decese premature cauzate de poluarea atmosferică;
- îmbunătățirea calității apei prin reducerea deșeurilor, a deșeurilor de plastic din mediul marin (cu 50 %) și a microplasticelor deversate în mediul înconjurător (cu 30 %);
- îmbunătățirea calității solului prin reducerea cu 50 % a pierderilor de nutrienți și a utilizării pesticidelor chimice;
- reducerea cu 25 % a ecosistemelor UE în care poluarea atmosferică amenință biodiversitatea;
- reducerea cu 30 % a numărului de persoane cu afecțiuni cronice cauzate de zgomotul produs de transport și reducerea semnificativă a cantității de deșeuri generate și cu 50 % a deșeurilor municipale reziduale.
Conform unui raport al AEM privind sănătatea și mediul, apărut recent, în UE, peste 400 000 de decese premature (inclusiv cauzate de cancer) sunt atribuite în fiecare an poluării aerului înconjurător, iar 48 000 de cazuri de cardiopatie ischemică, precum și 6,5 milioane de cazuri de perturbare cronică a somnului sunt atribuite poluării fonice, pe lângă alte boli imputabile ambelor tipuri de poluare.
Noul plan adoptat prezintă o serie de inițiative și acțiuni emblematice, printre care se numără alinierea în mai mare măsură a standardelor de calitate a aerului la cele mai recente recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății; revizuirea standardelor de calitate a apei, inclusiv a apei din râurile și mările din UE; reducerea poluării solului și intensificarea procesului de regenerare a solului sau susținerea ambiției de reducere la zero a poluării cauzate de producție și consum.
Citeste si: OFICIAL – Scade rata de infectare în București: s-ar putea adopta noi măsuri de relaxare
Citeste si: Abcnewstransilvania.ro
- Românii vor putea călători FĂRĂ VIZE în SUA începând din 31 martie. România a fost admisă oficial în Visa Waiver
- METEO: Abia acum vine iarna adevărată. Clujul se află sub Cod Galben de viscol și ninsori
- Un alt accident grav a avut loc vineri pe centura Vâlcele-Apahida. O șoferiță de 20 de ani a intrat în parapet
- Zbor nou pe ruta Cluj-Napoca – Castellon, din această vară
- Trump a anunțat că pregătește o întâlnire cu Putin pentru a discuta ÎNCETAREA războiului din Ucraina