Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a realizat, împreună cu responsabilii direcției de resort a forului administrativ județean, analiza activității derulate în anul 2020 în domeniul urbanismului, în special în ceea ce privește emiterea autorizațiilor de construcție și a certificatelor de urbanism.
Președintele Consiliului Județean, domnul Alin Tișe: „Consider că e de datoria noastră să venim în sprijinul cetățenilor reducând, cât mai mult posibil, termenele de soluționare. Rezultatele aferente anului 2020 sunt mai mult decât îmbucurătoare. Fără a face rabat de la rigurozitate și de la respectarea legii, am reușit să obținem un termen mediu de emitere a autorizațiilor de construire de doar 8,8 zile ”.
S-a putut, astfel, constata faptul că în anul 2020 termenul mediu de emitere de către Consiliul Județean a autorizațiilor de construire a fost de doar 8,8 zile lucrătoare, cu mult mai redus față de termenul legal de 30 de zile. Mai mult decât atât, peste 82% din totalul acestora au fost emise într-un termen de până la 15 zile lucrătoare. De altfel, termenul mediu de emitere a autorizațiilor a continuat să scadă constant în ultimii cinci ani, acesta înjumătățindu-se, de la 16,4 zile lucrătoare în 2016, la 8,8 în 2020.
Pe parcursul anului precedent Consiliul Județean Cluj a emis un număr de 391 de autorizații de construire sau desființare, în scădere cu aproximativ 37% comparativ cu anii 2019 și 2018, când au fost eliberate, în medie, 618 asemenea documentații. Această scădere s-a produs pe fondul evoluției pandemice, care a determinat amânarea sau chiar stoparea unor construcții. Cu toate acestea, valoarea totală a proiectelor urbanistice autorizate de Consiliul Județean în 2020 a fost de cca. 490.000.000 de lei (101 milioane de euro). De asemenea, au fost eliberate 211 avize ale structurii de specialitate, avize care au stat la baza emiterii de către primari a autorizațiilor, în creștere cu 37,9 % față de anul anterior.
La capitolul certificate de urbanism, Consiliul Județean a emis în 2020 1.198 de astfel de documente, în creștere cu cca. 3% comparativ cu anul precedent, dar și 541 de avize ale structurii de specialitate, acte care au stat la baza emiterii de către primari a certificatelor de urbanism.