Data de 15 ianuarie, prilej cu care este celebrată Ziua Culturii Naționale, dar și ziua poetului național Mihai Eminescu, va fi marcată și în acest an de către instituțiile de cultură subordonate Consiliului Județean Cluj printr-o serie de evenimente cu un format adaptat contextului epidemiologic actual.
Astfel, Muzeul Etnografic al Transilvaniei va deschide, cu această ocazie, expoziția ,,Vasile Stoica – mare diplomat și om de cultură”, un proiect expozițional coordonat de prof. univ. dr. Ioan Opriş. Publicul va avea posibilitatea de a admira lucrările expuse până în data de 14 martie, de miercuri până duminică, între orele 10.00-18.00, la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
Și Muzeul de Artă Cluj-Napoca îi așteaptă pe vizitatori, începând cu data de 15 ianuarie și până în 7 februarie a.c., cu o expoziție intitulată ,,Identități. Ziua Culturii Naționale”, curatoriată de dr. Dan Breaz.
Totodată, cei interesați sunt așteptați să treacă pragul Muzeului Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea unde, pe lângă expozițiile permanente, vor putea admira și două expoziții temporare, respectiv expoziția inedită de fotografii și cărți ,,Vorbe șoptite” și cea de fotografii și documente ,,Luceafărul”.
O altă instituție implicată în activitățile omagiale este Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga” Cluj, care va organiza, în zilele de 15, respectiv 18 ianuarie a.c., atât prin intermediul secțiilor de la sediul central cât și prin filialele de cartier, o serie de activități interactive pentru elevi, derulate în mediul on-line. De asemenea, va fi publicat un interviu cu scriitorul Christian Crăciun, articole despre viața și opera marelui scriitor, articole de testare a cunoștințelor copiilor despre Mihai Eminescu, fiind organizate și două expoziții de publicații.
Tot sub semnul Zilei Culturii Naționale și a omagierii poetului Mihai Eminescu, Filarmonica de Stat ,,Transilvania” va susține, vineri, 15 ianuarie 2021, de la ora 19.00, on-line, pe pagina de Facebook și canalul de YouTube ale instituției, concertul ,,Cântec cu poveste (în notă cultă)”. Programul va cuprinde lucrări muzicale româneşti prezentate în primă audiţie, în combinaţie cu texte reprezentative ale literaturii române, care vor fi recitate/narate de actori, în intervenţii între lucrările muzicale interpretate.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, aduce în atenția publicului, pe parcursul acestei săptămâni, o serie de lucrări consacrate din muzica cultă și lucrări de inspirație folclorică, scrise de compozitori români, alături de momente poetice din opera lui Mihai Eminescu. Este vorba despre o selecție din cadrul evenimentului organizat anul trecut de Ziua Culturii Naționale. Acestea pot fi urmărite pe pagina de socializare a instituției de cultură.
Teatrul de Păpuși „Puck” le oferă, de asemenea, iubitorilor de teatru două momente speciale difuzate atât pe pagina web a instituției, cât și pe cea de Facebook. Astfel, pe site-ul www.teatrulpuck.ro va fi difuzată înregistrarea audio a poveștii „Făt Frumos din lacrimă”, scrisă de marele gânditor. În aceeași zi, de la ora 18.00, poate fi urmărit pe pagina de Facebook a instituției spectacolul „Aleodor Împărat”, după Petre Ispirescu, în scenariul și regia lui Decebal Marin.