duminică, ianuarie 12, 2025

Conferința Carpatica la Brașov , un pas mare pentru Turismul românesc

- Advertisement -spot_img
Must Read

Ministerul Turismului, în parteneriat cu Consiliul Județean Brașov, inaugurează, în data de 10 mai 2017, Centrul Național în cadrul Platformei Carpatice pentru Turism Durabil, obiectiv asumat de România în cadrul Convenției Carpatice, la care țara noastră a aderat în anul 2006.

Obiectivul general al Convenţiei, care reunește Republica Cehă, Polonia, Serbia, Republica Slovacă, Ucraina, Ungaria și România, îl reprezintă cooperarea pentru păstrarea şi dezvoltarea durabilă a Carpaţilor în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii populaţiilor locale şi a conservării valorilor naturale şi culturale, iar aderarea la Convenţie a creat cadrul general de cooperare în diverse domenii precum: conservarea biodiversităţii, amenajarea teritoriului, managementul resurselor de apă, agricultură şi silvicultură, transport, turism, industrie şi energie. Convenția beneficiază de asistență din partea Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), care a înființat în anul 2004 un Secretariat ad-interim al Convenției la Viena, coordonat de Biroul Regional pentru Europa al UNEP.

Cele şapte ţări semnatare ale Convenției Carpatice au semnat, ca document subsecvent, Protocolul privind turismul durabil, pentru a asigura dezvoltarea turistică echilibrată şi eficientă a acestui excepţional ecosistem. Documentul este o iniţiativă a Organizaţiei Mondiale a Turismului şi relevă importanţa strategică a zonei în contextul regionalizării şi redefinirii hărţilor turistice la nivel european. Ţintele Strategiei pentru turism durabil sunt: creşterea efectivă a nivelului de integrare dintre turism şi alte sectoare relevante, respectiv elemente socio-culturale şi ecologice, economice; creşterea participării publice, conştientizării şi conservării interesului faţă de turism în Carpaţi.

În vederea implementării acestor obiective și stabilirii de direcții comune și măsuri pentru a valorifica și a utiliza în mod eficient resurse naturale și culturale pentru dezvoltarea durabilă a turismului în Carpați, statele semnatare au decis înființarea a trei Centre Naționale în cadrul Platformei Carpatice pentru Turism Durabil, cu localizare în România, Polonia și Ucraina.

Prin deschiderea Centrului Național de la Brașov, România își îndeplinește obiectivul asumat, ceea ce se dorește a fi un semnal că țara noastră este pregătită și din punct de vedere logistic pentru a găzdui Secretariatul permanent al Convenției Carpatice. Țara gazdă va fi aleasă în acest an, între România, Polonia, Slovacia și Ucraina, care și-au depus candidaturile, iar votul trebuie să fie unanim. Dosarul de candidatură al României a fost realizat de către fosta Autoritatea Națională pentru Turism, alături de Consiliul Județean Brașov și cu suportul fostului Minister al Economiei Comerțului și Turismului.

Totodată, România candidează și pentru a găzdui Platforma pentru Turism, adică secretariatul dedicat turismului din cadrul Convenției Carpatice.

Pentru ambele secretariate este nominalizat orașul Brașov.

La definirea Planului de acțiuni anual al Centrului România, precum și la implementarea acestuia vor contribui membrii Grupului de Lucru la nivel național pentru turismul durabil, aflat sub coordonarea Ministerului Turismului (compus din reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, ONG-uri, mediul științific, mediul academic, asociații de promovare și dezvoltare a turismului), reprezentanții celor 27 de județe care sunt incluse în Convenția Carpatică și cei 7 reprezentanți ai agențiilor pentru dezvoltare regională. Consiliul Județean Brașov sprijină înființarea Centrului CSTP din Brasov prin asigurarea unui sediu, situat în apropiere de centrul istoric, echipat cu tot ce este necesar pentru a funcționa și un angajat.

Ministerul Turismului sprijină înființarea Centrului CSTP din Brașov prin alocarea resursei umane necesară funcționării: un angajat în Brașov, pentru a coordona activitatea cu reprezentantul Consiliului Județean Brașov, doi angajați în București, care vor asigura coordonarea activității autorităților publice centrale.

Platforma Carpatică pentru Turism oferă un înțeles comun și o platformă-umbrelă pentru planificarea și managementul turismului durabil în Carpați. Scopul centrelor naționale (România, Ucraina, Polonia) constă în armonizarea și coordonarea specificului local al tuturor celor șapte țări membre, precum și o abordare mai integrată a Munților Carpați. Acestea facilitează comunicarea și coordonarea experților interni și externi și promovează cooperarea intensă a actorilor din domeniul turismului din toate țările membre ale Convenției Carpatice, în vederea implementării acțiunilor cuprinse în Strategia pentru Turism Durabil a Convenției Carpatice.

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

Românii vor putea călători FĂRĂ VIZE în SUA începând din 31 martie. România a fost admisă oficial în Visa Waiver

România a fost admisă oficial în programul Visa Waiver al Statelor Unite. Cetățenii români vor putea călători fără vize...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -