Biblioteca Judeţeană ,,Octavian Goga”, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, a finalizat miercuri, 10 mai 2017, o nouă serie de activităţi derulate în cadrul serviciului ,,TechLab – Laborator pentru dobândirea de abilităţi în utilizarea noilor tehnologii digitale”, iniţiativă ce face parte din proiectul ,,Centru de excelenţă pentru servicii oferite adolescenţilor şi tinerilor adulţi cu vârsta între 14 şi 25 de ani”.
Sesiunile de instruire au debutat la începutul lunii aprilie, fiind programate un număr de opt şedinţe, fiecare de câte două ore, în zilele de miercuri şi vineri ale săptămânii. La finalul stagiului, cursanţii au fost recompensaţi prin acordarea unor diplome care atestă participarea la acest training. În ceea ce priveşte conţinutul cursului, acesta a cuprins atât o parte teoretică, cât şi una practică, abordând aspecte precum introducerea de date/ operatori/ expresii, scheme logice, transcrierea în pseudocod, algoritmi, implementare de algoritmi, tablouri de memorie, precum şi aplicaţii practice pentru implementarea cunoştiinţelor dobândite. Formatorul din acest an al cursului a fost Ioana Duma, voluntară a bibliotecii în cadrul programului de voluntariat ,,Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!” şi studentă în primul an la Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii ,,Babeş-Bolyai” Cluj.
,,Consider această iniţiativă ca fiind mai mult decât lăudabilă şi pe deplin adaptată atât preocupărilor actuale ale tinerilor cât şi tendinţelor de pe piaţa muncii, motiv pentru care îi felicit pe iniţiatori şi le mulţumesc voluntarilor pentru implicarea activă şi ajutorul acordat pentru continuarea acestui proiect extrem de util”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe.
Cele două ateliere pentru adolescenţi şi adulţi, respectiv ,,Atelierul de creaţie MovieLab, ITLab – tehnologie şi loisir” şi ,,Atelierul de creaţie MusicLab” au fost lansate în luna martie a anului 2013, odată cu inaugurarea Secţiei pentru adolescenţi a bibliotecii. După lansarea oficială a activităţi acestor ateliere, în luna aprilie a anului 2013 au fost demarate sesiunile de instruire a tinerilor sub genericul ,,ITLab – tehnologe şi loisir” având ca obiective dobândirea de noi abilităţi IT pentru utilizarea diferitelor gadget-uri şi petrecerea timpului liber alături de prieteni.
Reluarea în anul 2017 a acestor cursuri a fost justificată de succesul de care ele s-au bucurat în rândul participanţilor încă din momentul lansării, în anul 2013, fapt care i-a determinat pe iniţiatorii proiectului să îşi dorească să îl continue. În acest context, datorită voluntarilor care s-au implicat şi alegerii unor teme de maxim interes pentru tineri, cursurile au fost reluate în anul curent.