În cursul nopții de joi spre vineri, 4 septembrie 2020, pompierii militari orădeni au stins un incendiu izbucnit la un centru de reintegrare socială – cămin pentru persoane vârstnice din localitatea Oradea.
Apelul care sesiza izbucnirea incendiului la azilul de bătrâni de pe strada Vămii din municipiul Oradea, a fost primit în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” în jurul orei 00.40, la fața locului fiind mobilizate cu operativitate trei echipaje de pompieri militari din cadrul Detașamentului 2 Oradea, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și cu o ambulanță de tip B2.
În momentul sosirii forțelor de intervenție la adresa indicată, ardea un corp de iluminat din interiorul bucătăriei, întreaga încăpere fiind inundată cu fum. Cercetările efectuate au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, efectul termic al curentului electric, produs de un cablu electric defect.
Datorită intervenției operative a echipajelor și a sesizării în timp util a evenimentului (senzorii pentru fum şi incendiu au alertat imediat personalul azilului), incendiul a fost stins rapid, pagubele fiind limitate la lampa de iluminat. Din cauza fumului degajat, s-a degradat zugrăveala din interiorul încăperii.
Din fericire, nu au existat persoane rănite.
Măsuri de prevenire a incendiilor de natură electrică
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte bihorenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea incendiilor de natură electrică, soldate cu pagube materiale şi uneori, din nefericire, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti:
• Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
• Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.
ATENŢIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!
• Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.
• Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, boiler, hotă, aerotermă, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea;
• Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
• Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.