Polițiștii de imigrări din Cluj, în urma acțiunilor desfășurate în această lună, au depistat 13 cetățeni străini, bărbați și femei, în situații ilegale. Au fost emise 5 decizii de returnare și 2 comunicări de părăsire prin care străinii sunt obligați să părăsească teritoriul României, iar ceilalți au fost îndrumați să-și reglementeze situația juridică. Totodată, în cadrul activităților au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 5.700 lei.
Poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări – Serviciul pentru Imigrări Cluj au desfăşurat, în perioada 01 – 15 noiembrie a.c, mai multe acţiuni, controale și verificări, atât cu forţe proprii, cât și în cooperare cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru combaterea şederii ilegale a cetăţenilor străini, pe raza de competenţă.
Astfel, în cadrul activităţilor întreprinse, au fost depistaţi în situații ilegale 13cetăţeni străini, bărbați și femei, câte 3 din Republica Moldova, Tunisia și Maroc,și câte unul din Algeria, Iordania, Chile și Federația Rusă.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că cetățenii străini nu mai aveau un drept de ședere pe teritoriul României și nu au părăsit teritoriul țării noastre la expirarea acestuia și nici nu au efectuat demersuri necesare pentru prelungirea reglementării situației juridice.
Urmare a celor constatate, 7 persoane, din Republica Moldova, Tunisia, Federația Rusă și Maroc, au primit decizii de returnare și comunicări de părăsire, prin care sunt obligate ca în termen de 15, respectiv 3 zile să părăsească România, iar celelalte au fost îndrumate să depună documentele necesare în vederea reglementării situației juridice în scop de sudii sau membru de familie a unui cetățean român.
În cazul a doi cetățeni din Republica Moldova a fost aplicată și măsura interzicerii intrării pe teritoriul țării noastre pentru o perioadă de 3 luni de la data ieșirii din țară.
Totodată, cetățenii străini au fost sancționați cu amenzi contravenționale în valoare de 5.700 de lei, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 194/2002, cu completările şi modificările ulterioare.
***
Inspectoratul General pentru Imigrări, prin structurile sale teritoriale, continuă desfăşurarea unor astfel de acţiuni, pentru prevenirea şi combaterea şederii ilegale, solicitând cetăţenilor străini de a acorda interes reglementării legale a dreptului de şedere pe teritoriul României.
Contăm pe respectul cetăţenilor faţă de legislaţia în domeniul imigraţiei şi îi invităm să ne contacteze pentru orice problemă legată de aplicarea prevederilor legale în domeniu, la tel./fax 0264 – 555656 sau utilizând căsuţa serviciului poştal electronic cj.igi@mai.gov.ro.
De asemenea, invităm cetăţenii străini şi europeni să viziteze pagina web a Inspectoratului General pentru Imigrări, www.igi.mai.gov.ro, prin intermediul căreia au posibilitatea să se informeze (inclusiv în limba engleză sau frnaceză) cu privire la prevederile legale, documentele necesare pentru prelungirea dreptului de ședere temporară în România, precum şi posibilitatea de a înregistra on-line cererea de prelungire a dreptului de şedere temporară sau de înregistrare a rezidenţei în România, utilizând aplicația www.portaligi.mai.gov.ro.