Doi medici din Cluj au fost trimişi în judecată de DNA după ce ar fi luat mită, în formă continuată, de la mai mulţi pacienţi pentru a-i încadra în diferite grade de invaliditate, pentru obţinerea de pensii. O altă persoană a fost deferită justiţiei în stare de arest preventiv pentru că primea banii, o parte remiţându-i unuia dintre medici. De asemenea, au fost trimise în judecată 48 de persoane, pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaţilor Alexandru Faur, medic în cadrul Cabinetului de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă Cluj, pentru luare de mită în formă continuată, Carmen Teodora Gruiţă, medic specialist endocrinolog în cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca, pentru luare de mită în formă continuată.
Totodată, a fost trimisă în judecată, în arest preventiv, o altă persoană, fără vreo calitate specială, pentru dare de mită (două fapte, din care una în formă continuată) şi trafic de influenţă în formă continuată.
Alte 48 de persoane au fost trimise în judecată, în libertate, pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, arată DNA, într-un comunicat de presă.
În rechizitoriu, procurorii arată că, în cursul anului 2019, persoana fizică inculpată în cauză ar fi pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 1.000 şi 1.500 de lei şi a primit efectiv suma totală de 57.600 de lei, pentru a le ajuta să obţină pensii de invaliditate în condiţiile în care, în mod normal, unele persoane nu ar fi beneficiat.
„Din sumele primite, inculpata ar fi remis o parte din bani (între 300-600 de lei în cazul pacienţilor noi, respectiv între 300-400 de lei în cazul revizuirilor) medicului Faur Alexandru care, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, ar fi contribuit la stabilirea unor grade de invaliditate şi la eliberarea deciziilor asupra capacităţii de muncă”, arată DNA, precizând că, în total, medicul ar fi primit pentru „serviciile sale” suma totală de 36.250 lei, precum şi diferite produse alimentare şi băuturi alcoolice.
În 16 septembrie, inculpata ar fi primit de la o persoană suma de 600 de lei, din care 300 de lei i-ar fi fost remişi medicului Faur Alexandru, în cabinetul său, moment în care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.
„În aceeaşi perioadă şi în acelaşi context, inculpata Gruiţă Carmen Teodora, în calitate de medic specialist endocrinolog în cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca, ar fi primit de la pacienţi, direct sau prin intermediul aceleiaşi inculpate, sume de bani cuprinse între 150 şi 350 de lei (în total 1.500 lei) precum şi produse alimentare, în schimbul eliberării documentelor medicale necesare încadrării pacienţilor în grad de invaliditate”, mai scrie în comunicatul DNA.
În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii faţă de cei doi medici şi faţă de persoana fizică cercetată în stare de arest preventiv în prezentul dosar.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse.
Sursa: news.ro