În conformitate cu legea, arderea vegetației uscate de pe terenurile agricole sau miriști este permisă doar cu acordul Agenției pentru Protecția Mediului și doar dacă pe terenurile în cauză au fost identificate boli sau dăunători. Întrucât arderile necontrolate pot provoca incendii, APM atrage atenția că sancțiunile ce pot fi aplicate sunt între 3.000 – 50.000 de lei.
Curățarea pajiștilor și a suprafețelor arabile de resturi vegetale – activitate specifică începutului primăverii – este urmată, de regulă, de distrugerea acestora prin ardere. În urma acestui demers, nu de puține ori sunt înregistrate incendii, iar pompierii sătmăreni au intervenit deja în mai multe cazuri. Elisabeta Bekesyi, directoare Agenției pentru Protecția Mediului Satu Mare, afirmă că deși aprinderea resturilor vegetale poate fi făcută doar cu acordul APM, și doar în anumite situații, legea este încălcată de ani de zile:
Arderea vegetației uscate este interzisă prin lege! Subliniez acest lucru și accentuez faptul că arderea miriștilor se poate realiza doar cu acordul APM și doar dacă pe acel teren a fost identificată o boală, confirmată de Direcția Fitosanitară! De când a intrat în vigoare OUG nr.195/2005 privind protecția mediului, nimeni nu a solicitat acordul APM pentru arderea miriștilor din cauza unor boli depistate.(Elisabeta Bekesyi)
Arderea vegetației uscate fără acordul Agenției pentru Protecția Mediului poate determina și distrugerea ariilor naturale protejate şi a terenurilor supuse refacerii ecologice:
APM informează populația în mod sistematic cu privire la acest aspect! Cu toate acestea, cetățenii procedează după bunul plac, mergând paralel cu legea! Din păcate, nu sunt puține situațiile când aprinderea vegetației este urmată de incendii care produc pagube însemnate! În plus, odată cu incendierea vegetației uscate, are loc și distrugerea faunei și florei specifice zonei, iar pericolul cel mai mare este când arderile au loc în ariile protejate. (Elisabeta Bekesyi)
Încălcarea prevederilor legale referitoare la arderea vegetației uscate constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 6.000 lei pentru persoanele fizice, şi de la 25.000 lei 50.000 lei pentru persoanele juridice.