Ziua Armatei României este sărbătorită anul acestaprin manifestări organizate în principalele garnizoane din ţară şi din bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români.
Ziua Armatei României estesărbătorită, anul acesta, printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane de pe teritoriul naţional, ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români.
În garnizoanele din ţară, la monumentele eroilor, au loc, tot joi, ceremonii de depuneri de coroane de flori, în memoria celor care s-au jertfit pentru patrie.
Cu prilejul Zilei Armatei României, statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei, comandamentele, marile unităţi şi unităţile militare de pe întreg teritoriul ţării organizează Ziua Porţilor Deschise, activităţi de promovare a profesiei militare, activităţi cultural-artistice şi sportive, simpozioane, întâlniri cu veteranii de război, expoziţii, gale de filme, spectacole şi activităţi de îngrijire a cimitirelor şi monumentelor eroilor.
De asemenea, în teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militari români, sunt ceremonii militare, activităţi cultural-educative, videoteleconferinţe şi competiţii sportive alături de invitaţi ai armatelor partenere.
Voluntarii militari şi civili din toate colţurile ţării, uniţi prin sport în grupul INVICTUS România, participă la „Ştafeta Veteranilor – 2018” pentru a aduce un omagiu eroilor şi veteranilor României. Traseul are peste 5.000 de kilometri şi uneşte toate resedinţele de judeţ din ţară, având plecarea din trei localităţi diferite, pe traseele simbolice „Albastru”, „Galben” şi „Roşu” (cu plecări din Timişoara, Giurgiu şi Tulcea), punctul final fiind Ansamblul Monumental „Glorie Ostaşului Român” din Carei, unde participanţii ajung joi.
Potrivit MApN, în campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, România a pierdut circa 170.000 de ostaşi, alte sute de mii fiind răniţi sau daţi dispăruţi. După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, care a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.