Conducerea Consiliului Județean Cluj a inițiat, în vederea adoptării în cadrul proximei ședințe ordinare a deliberativului clujean, un proiect de hotărâre care vizează încheierea unui protocol de colaborare, pe o perioadă de 49 de ani, între Consiliul Județean Cluj și Primăria municipiului Cluj-Napoca, pentru realizării unor facilități de tip „park and ride”.
Astfel, conform protocolului de colaborare, primăriei municipiului reședință de județ îi revine sarcina amenajării de stații pentru mijlocele de transport în comun și bike sharing, respectiv realizarea accesului auto/pietonal cu dotările și infrastructura aferentă, în timp ce Consiliul Județean se obligă să realizeze restul obiectivelor proiectelor constând în realizarea, administrarea și întreținerea parcării, cu mențiunea că aceste facilități vor funcționa contra cost, taxele urmând a fi stabilite și încasate de către forul județean.
„Este unul din proiectele mele de suflet. Îmi doresc foarte mult să asigurăm infrastructura necesară prin care locuitorii județului Cluj să beneficieze de multiple oportunități de mobilitate, în condiții optime. În acest sens, am propus concretizarea și materializarea acestui proiect sustenabil într-un timp cât mai scurt, mobilizând toate resursele necesare”, a declarat inițiatorul proiectului, vicepreședintele Consiliului Județean, domnul Marius Mînzat.
De asemenea, în vederea concretizării acestui proiect, Consiliul Județean Cluj va suporta toate cheltuielile legate de proiect, respectiv asigurarea fondurilor necesare executării lucrărilor aflate în sarcina sa. Mai mult, forul administrativ județean va asigura elaborarea și obținerea documentațiilor de urbanism, precum și personalul de specialitate necesar pentru constituirea comisiei mixte de realizare a proiectului.
Menționăm în acest context că necesitatea implementării de facilități de tip „park and ride” survine ca urmare a analizării situației existente, în care se constată faptul că, în special în centrul municipiului Cluj-Napoca, parcările reprezintă o reală problemă, ele fiind lipsite de sisteme capabile să ofere o integrare cu sistemul de transport public. Facilitățile „park and ride” vor avea astfel un impact pozitiv socio-economic asupra vieții locuitorilor din zona metropolitană a județului Cluj, prin diminuarea emisiei de dioxid de carbon, diminuarea ambuteiajelor în trafic, îmbunătățirea calității aerului și oferirea de oportunități moderne destinate mobilității. Acest tip de sisteme vor fi dotate inclusiv cu stații de reîncărcare pentru mașinile electrice.