În prezentul articol avem deosebita placere sa va prezentam un tanar român, care prin multa munca, perseverenta si determinare a ajuns pe cele mai inalte culmi ale succesului in domeniul Patologiei Veterinare Europene. Domnul Conferentiar Universitar Marian Taulescu a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară Cluj-Napoca în 2007, studiile de master în Medicină Veterinară în 2009, iar Diploma de doctor în Medicină Veterinară a obţinut-o în 2011.
In perioada 2014-2017 a fost rezident al Colegiului European de Patologie Veterinara (ECVP) la Universitatea din Milano (Italia), iar in Februarie 2018, in urma unui examen extrem de dificil sustinut la Universitatea din Gent (Belgia), in fata unei comisii de specialisti europeni in domeniul patologiei veterinare, a devenit Diplomat ECVP, primul specialist european in patologie veterinara din Romania. In Iunie 2018, a fost nominalizat Ambasador al Societatii Europene de Studiu al Cancerului (EACR).
În prezent ocupa funcţia de Conferentiar universitar la Disciplina de Anatomie Patologică, Diagnostic Necropsic şi Medicină Legală din cadrul Facultatii de Medicină Veterinară, USAMV Cluj-Napoca.
Pe plan profesional, a dat dovata de o pregatire continua in domeniul patologiei veterinare, participand la numeroase cursuri de specializare efectuate în cadrul unor şcoli de vară din Elveţia, Irlanda, Italia si Mare Britanie; anual, din 2009, participa la diferite simpozioane internaţionale (Dubrovnik, Belgrad, Uppsala, etc.) in domeniul patologiei veterinare realizate de către Societatea Europeană a Patologilor Veterinari.
Activitatea didactică o desfasoara în cadrul Disciplinei de Anatomie Patologică cu o serie de grupe de studenţi de la Medicină Veterinară din anii III şi VI de studiu (linia română şi linia engleză), predand lucrări practice si cursuri de Anatomie Patologică generala si speciala, Citologie, Oncologie, Diagnostic necropsie şi Medicină legală. De asemenea este unul dintre coordonatorii cercului ştiinţific studenţesc din cadrul disciplinei de Anatomie Patologică, iar anual este îndrumător la numeroase lucrări ştiinţifice prezentate în cadrul simpozionului studenţesc al USAMV Cluj-Napoca.
Domeniile de activitate profesională ale d-lui conferentiar sunt reprezentate de patologie veterinară, patologie în abator, oncologie la animale, medicină legală veterinară, citopatologie, diagnostic imunohistochimic, patologie experimentala si patologie toxicologica.
D-l conf.dr. Marian Taulescu este membru in diferite societăţi profesionale naţionale şi internaţionale, precum Societatea Europeană a Patologilor Veterinari (ESVP), Societatea Europeana de Studiu al Cancerului (SESC), Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie (SRGH), Societatea Română de Patologie Comparată şi Experimentală (SRPCE), Societatea Romana de Biologie Celulara (SRBC), Asociatia Generala a Medicilor Veterinari din Romania (AGMVR) si Colegiul Medicilor Veterinari din Romania (CMVR).
Referitor la activitatea de cercetare, d-l conf. dr. Marian Taulescu este membru in diferite echipe de cercetare din cadrul Facultatii de Medicina Veterinara (USAMV Cluj-Napoca) si colaboreaza cu colegi din alte instituţii de cercetare, precum UMF Cluj-Napoca (ex. Clinicile Medicală 2 şi 3, Clinica de dermatologie, Disciplina de Fiziopatologie), Institutul de Oncologie „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca şi Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. De asemenea colaboreaza cu cercetatori din numeroase institutii internationale din Europa, SUA, Africa, Orientul Mijlociu si Australia. In cadrul acestor colaborări științifice a publicat numeroase articole în diferite jurnale naţionale şi internaţionale (indexate ISI) in domeniul patologiei veterinare si experimentale. In 2017 a fost directorul unui grant internațional de cercetare, parteneriat Romania-Franța, iar in 2018, a ocupat postul de cercetător (anatomopatolog veterinar), prin concurs, in cadrul unui grant internațional de cercetare „Horizon 2020”.
Vizibilitatea internaţională a câştigat-o în primul rând datorită numeroaselor participări la conferințele de specialitate şi prin publicațiile în diferite jurnale internationale de specialitate. In 2014, a fost coautor la o carte internaționala „Helicobacter Pylori: A Worldwide Perspective 2014”, prefațata de către câștigătorul premiului Nobel in medicina, Barry Marshall. In 2017, a primit propunerea de a contribui la scrierea unui capitol despre citologia esofagului si a stomacului la animale in cartea ’’Veterinary Cytology’’ ce va fi publicata in 2018, de către prestigioasa editura internaționala Wiley. In cei 10 de ani de activitate profesionala si academica, dl. doctor Marian Taulescu a efectuat numeroase mobilități Erasmus de predare la diferite universități din Europa si nu in ultimul rând, activitatea patologului Marian Taulescu a fost apreciata la nivel național si internațional prin diferite premii si distincții.
Cu toate ca pasiunea şi interesul pentru meserie reprezintă stilul său de viață, omul Marian Taulescu nu renunța la hobby-urile sale, precum lectura (scriitori clasici, istoria), pescuitul sportiv, drumețiile pe munte, fotografiatul, sportul (fotbal, tenis, înot) si călătoriile in străinătate.
Am vrut sa punctam prin aceste informații ca prin munca asidua, perseverenta si determinare poți ajunge sa obții apreciere la nivel internațional si totodată acest portret de succes reprezintă un exemplu pentru noi ceilalți ca poți reuși in cariera …doar prin MUNCA (!).
Întrebat de redactorul nostru: ”De ce nu ai ales calea străinătății?”, Conf. Dr. Marian Taulescu ne-a răspuns ca: „Nu cred ca plecarea definitiva a tinerilor din Romania este singura modalitate prin care se pot rezolva toate aceste neajunsuri ale societății romanești de astăzi. In 2014 am ales calea străinătății pentru specializare, iar acest lucru a reprezentat un pas foarte important pentru dezvoltarea mea profesionala. Consider ca Romania mi-a oferit prin EDUCATIE, aceasta șansa, probabil unica si in același timp extraordinara, de a mă lansa in lumea patologiei veterinare internaționale, iar ulterior prin munca am ajuns acolo unde mi-am dorit… la cel mai înalt nivel. Sunt o persoana optimista si consider ca pot face performanta si in Romania, chiar la un nivel foarte înalt. Referitor la acest lucru, îmi place foarte mult ce a scris Charles Darwin in Originea speciilor „It is not the most intellectual of the species that survives; it is not the strongest that survives; but the species that survives is the one that is able to adapt to and to adjust best to the changing environment in which it finds itself ”. Așadar, trebuie sa ne adaptam la mediul in care trăim si in tara in care trăim”.
Ii dorim succes si il felicitam pentru rezultale formidabile obtinute.