Situaţie limită pentru apărarea spaţiului aerian al României. Niciun avion de luptă de tip MiG 21 Lancer nu mai poate fi folosit în acest moment pentru misiuni de poliţie aeriană. Informaţia a fost confirmată în urmă cu puţin timp de ministrul Apărării, Mihai Fifor.
Acum ţara noastră apelează la cele patru avioane britanice aflate la baza de la Mihail Kogălniceanu pentru a survola spaţiul aerian românesc. Asta, în condiţiile în care este cunoscut că aparatele ruseşti intră frecvent în spaţiul nostru aerian.
„După tragedia de săptămâna trecută, de la mitingul aviatic, când am pierdut unul dintre cei mai buni piloți ai Forțelor Aeriene, conform procedurilor, aparatele MiG rămân la sol. În momentul de față, poliția aeriană o realizează partenerii britanici cu patru aparate Typhoon. Dacă e nevoie, ne asociem cu aparatele Șoim ale Forțelor Aeriene Române. Sunt frecvente intrări ale aparatelor de zbor ale Federației Ruse în spațiul aerian român. Sunt proceduri NATO, standard, se ridică aparatele care realizează poliție aeriană și se trece la proceduri specifice”, a declarat Mihai Fifor, ministrul Apărării.
Două spectacole aeriene programate să aibă loc în următoarele două weekend-uri au fost anulate, flota de MIG-uri 21 LanceR fiind în continuare consemnată la sol după prăbuşirea avionului MIG în Călăraşi, au precizat reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MApN).
Astfel, Ziua Porţilor Deschise de la Baza 90 Transport Aerian Otopeni, programata sâmbătă, 14 iulie, şi Ziua Porţilor Deschise de la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, care urma să aibă loc pe 21 iulie, au fost anulate, au transmis reprezentanţii MApN.
Flota de MIG 21 LanceR a României este consemnată la sol până când vor fi făcute publice concluziile anchetei demarate dupa accidentul de sâmbătă, când un aparat de zbor MIG 21 Lancer s-a prăbuşit pe raza judeţului Călăraşi. Mii de oameni se aflau în zonă şi participau la evenimentele dedicate Zilei Porţilor Deschise, la Baza 86. Pilotul, Florin Rotaru, şi-a pierdut viaţa.