În ședința ordinară de astăzi, 24 mai a.c., consilierii județeni au aprobat rectificarea bugetului general al județului în cadrul căruia o sumă semnificativă a fost alocată pentru plombări la drumurile judeţene. Fondurile destinate lucrărilor de plombare au fost suplimentate cu suma de 650.000 lei, după ce s-a constatat în timpul lucrărilor efectuate în primăvară că este necesară creșterea fondurilor pentru astfel de lucrări.
Totodată, alte sume au fost aprobate pentru amenajarea de parcări în localitatea Band, precum și pentru un proiect de canalizare pluvială, ce va fi realizat împreună cu Primăria Adămuș.
Lucrări de prevenire a inundațiilor la Adămuș
Consiliul Județean Mureș va realiza în colaborare cu Primăria Comunei Adămuș lucrarea „Recalibrare rețea de canalizare pluvială cu reproiectarea acceselor la locuințe particulare – rural”. Investiția este necesară având în vedere inundațiile din vara anului 2016 când au fost afectate un număr de 47 de case și 125 de anexe gospodărești. În vederea prevenirii producerii unor noi evenimente, cauzate de incapacitatea de preluare a debitelor de către Pârâul Vereș, Primăria Comunei Adămuș a procedat la întocmirea proiectului tehnic al lucrării și având în vedere amplasamentul Pârâului Vereș, respectiv lângă acostamentul drumului județean DJ107, limită județ Alba – Adămuș – Târnăveni (DN14A), a solicitat Consiliului Județean Mureș suportarea cheltuielilor necesare finanțării din bugetul județean a acelor lucrări ce vizează interesul județean. Acestea presupun refacerea rigolei pluviale, a podețelor de acces la locuințe și executarea unei rigole înierbate la baza digului de apărare împotriva inundațiilor. Perioada de timp necesară realizării lucrărilor este de 3 luni. Conform devizului întocmit de proiectant, valoarea estimativă a lucrărilor de construcţie şi montaj (inclusiv TVA) este de 331.480,00 lei, din care suma de 187.480 lei (inclusiv TVA) va fi suportată din bugetul județean.
Măsuri pentru fluidizarea traficului pe drumul județean Tîrgu-Mureș-Iernut
În intravilanul localităţii Band există două parcări neamenajate, situate în imediata apropiere a intersecţiei drumurilor judeţene DJ152A Tg.Mureş-Band-Iernut respectiv DJ151A intersecţie DJ151-Şăulia-Band şi care deservesc sediul administrativ al Primăriei Band – căminul cultural – cabinetul stomatologic – postul poliţie – oficiul poştal – centrul APIA – biserica catolică – un bloc de locuinţe (20 ap) – trei magazine. Dificultatea de intrare în parcări a autovehiculelor face ca acestea să staţioneze pe partea carosabilă, ceea ce duce la strangularea circulaţiei pe tronsonul respectiv, iar odată cu intensificarea traficului greu din zonă, circulaţia se desfăşoară cu greutate, punând în dificultate accesul participanţilor la trafic şi existând posibilitatea producerii de accidente de circulaţie. În vederea eliminării obstacolelor şi condiţiilor nefavorabile provocatoare de accidente rutiere consilierii județeni au aprobat realizarea unor lucrări de amenajare a parcărilor şi a acceselor aferente, respectiv realizarea unor lucrări de siguranța rutieră. Durata de realizare a lucrărilor este de 4 luni, valoarea acestora fiind de 662.535,39 lei din care C+M 513.038,98 lei.
Tot în ședința ordinară de astăzi s-a aprobat creșterea tarifelor aeroportuare conform propunerii Regiei Autonome „Aeroportul Transilvania Tîrgu Mureș. Aprobarea de noi tarife aeroportuare-aterizare, iluminat, staționare și pasageri sunt necesare, întrucât tarifele actuale – aprobate în 2012, nu corespund perspectivelor de dezvoltare ale Aeroportului. Toate tipurile de tarife au fost crescute, dar cu niveluri apropiate, comparativ cu celelalte aeroporturi regionale. Astfel, creșterea cea mai mare se înregistrează la tariful de iluminare, care va fi de cinci ori mai mare decât tariful anterior, în timp ce tariful de aterizare va crește la valoare dublă. Adoptarea noilor tarife aeroportuare are ca scop alinierea la noile cerințe ale mediului concurențial în spațiul Uniunii Europene, precum și asigurarea premiselor de dezvoltare ale Aeroportului pentru reducerea treptată a subvențiilor și atingerea pragului de sustenabilitate, în perspectiva anului 2024.