Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a participat la şedinţa comună de guvern polono-română, desfăşurată la Varşovia vineri, 25 mai, ca parte a delegaţiei condusă de prim-ministrul României, Viorica Dăncilă.
În contextul consultărilor guvernamentale, a avut loc ceremonia de semnare a Acordului între Guvernul Republicii Polone şi Guvernul României privind mormintele de război.
Acest acord bilateral privind regimul juridic al mormintelor de război române aflate pe teritoriul Poloniei şi al mormintelor de război polone aflate pe teritoriul României a fost semnat de ministrul apărării nationale, Mihai Fifor, şi de vicepreședintele Consiliului de miniștri și ministru al Culturii și Patrimoniului Național, Piotr Glinski.
De asemenea, ministrul Fifor a avut o întrevedere cu omologul polon, Mariusz Blaszczak, context în care au fost evidenţiate ritmul dinamic al Parteneriatului Strategic dintre România şi Polonia, în domeniul apărării, perspectivele de cooperare în cadrul NATO şi UE, precum şi aspecte legate de relaţiile militare bilaterale.
În cadrul discuţiilor, o atenţie deosebită a fost acordată armonizării poziţiilor naţionale în vederea pregătirii agendei Summit-ului NATO de la Bruxelles, care va avea loc în luna iulie a acestui an. În context, ministrul Mihai Fifor a punctat importanţa stabilităţii regiunii Mării Negre pentru consolidarea întregului Flanc Estic aliat şi pentru stabilitatea spaţiului euro-atlantic, în general, având în vedere situaţia de securitate complexă şi imprevizibilă din această regiune.
De asemenea, au fost evidenţiate relaţiile foarte bune dintre forţele armate române şi polone, contribuţia majoră a celor două state la asigurarea unei prezenţe credibile de descurajare şi apărare pe întreg Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice. În acest sens, a fost enunţată importanţa continuării eforturilor în vederea creşterii nivelului de interoperabilitate între forţele armate aliate, inclusiv prin intensificarea exerciţiilor în Marea Neagră şi Marea Baltică.
Cei doi oficiali au convenit asupra intensificării consultărilor pe teme de interes comun pentru ambele părţi, inclusiv privind cooperarea în domeniul tehnico-militar şi al industriei de apărare.