Ediţia a V-a a Proiectului naţional „Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional” a ajuns la final prin activitatea desfăşurată astăzi la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
La Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca a avut loc astăzi, 16 mai a.c., ultima serie de activităţi din această ediţie a Proiectului naţional „Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional”, proiect care este derulat de Poliţia Română în parteneriat cu iniţiatorul acestuia, Fundaţia Collegium XXI.
Pe lângă locaţiile deosebit de importante din punct de vedere al patrimoniului şi tradiţiilor – Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Castelul Banffy din Bonțida și Casa memorială Octavian Goga din Ciucea, participanţii au putut vedea şi admira obiecte din patrimoniul cultural naţional recuperate de poliţiştii clujeni, obiecte care pot fi admirate de cei doritori în colecţiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei, din Cluj-Napoca.
Importanţa cunoaşterii istoriei neamului a fost subliniată prin implicarea şi participarea în acest proiect a membrilor Asociaţiei „Datina Străbună”, de la care elevii au putut afla care a fost rolul şi importanţa Voluntarilor Ardeleni în eliberarea Transilvaniei, la confruntările din primul Război Mondial sau la evenimentele care au precedat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.Astfel, în contextul aniversării a 100 de ani de la Marea Unire, membrii asociației au oferit momente de reconstituire istorică, purtând uniforme militare de epocă.
Proiectul s-a derulat în perioada 3-16 mai a.c. și au participat peste 1.300 de elevi și cadre didactice din unități școlare din Cluj-Napoca, Gherla, Câmpia Turzii și Huedin.
Participanții la acest proiect au primit din partea organizatorilor brăţări tricolore şi diplome.