Săndulesti
Unii istorici susțin că prima așezare s-a numit Singidava, toponimie de origine dacică. Prima parte a numelui este legată de numele tribului singilor, neam de origine geto-dacică.
Prima sa mențiune scrisă a fost păstrată din 1176 sub numele de Sind. Alte variante ale numelui sunt Scint (1288), Zend (1332), Szind, conform Hărții Josefine 1769, apoi Sănd până în 1974, acum Săndulești. La „Piatra Tăiată “ la 1,5 km de intrarea în Cheile Turzii, se află din perioada romana principala cariera a urbei Potaissa și a Castrului Roman.
În sec. al XIX-lea, urmele exploatărilor romane erau încă vizibile făcăndu-se studii și observații privind tehnicile de desprindere a blocurilor de calcar și de avansare în masiv. Din carieră a fost transportată la biserica din satul învecinat Cheia, o coloană înaltă de 1,5 m și cu diametrul de 0,44 m. În carieră și în imprejurimile sale, (Pordei) s-au descoperit țigle, chei, opaițe, fragmente ceramice și mai multe monede (o tetradrahmă, un denar din timpul împăratului roman Domițian, un denar din vremea lui Macrinus și alte monede), indicănd existența unei așezări lângă această carieră. Piatra extrasă de la„Piatra tăiata” a servit și la construirea drumului roman Apulum-Războieni-Potaissa-Napoca, ce trecea la sud-est de Potaissa dacică, la poalele Dealului Zânelor, prin Valea Sănduleşti, până la bucla mare pe care o descrie Arieşul, precum și la Podul de peste Arieş construit de soldații romani, care l-au întreţinut şi păzit până la abandonarea castrului în secolul al IV-lea d.C. ,odată cu destrămarea Imperiului roman.