Milena Gal, elevă a Liceului Pavel Dan din Câmpia Turzii, a participat zilele trecute la un workshop în Phoenix, Arizona, despre bugetarea participativă în școli și licee, ca reprezentantă a Liceului său. Evenimentul are loc în cadrul conferinței internaționale “Innovations in Participatory Democracy” organizată la Arizona State University (Tempe, Arizona, SUA).
Workshop-ul a fost condus de doamna profesor Oana Almășan. Experiența dânsei include 15 ani în care a predat ca profesor universitar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) București, peste 10 ani de activitate în calitate de cercetător în proiecte finanțate pe plan internațional, consultant și formator în mai multe programe în colaborare cu Ministerul Educației, Guvernul României, Primăria Cluj-Napoca, UNESCO și Banca Mondială. Momentan, dânsa predă Cultura și Transformarea Societății și Limba Română la School of International Letters and Cultures, din Arizona, SUA.
Vara trecută, doamna profesor Oana Almășan a participat la un eveniment în Cluj Napoca unde și-a prezentat viziunea ca expert în proiectarea proceselor participative, sprijinind tineri din șapte orașe europene să înteleagă mai bine ce înseamnă să proiecteze și să pună în aplicare aceste proiecte, pentru implicarea lor în guvernarea locală și pentru dezvoltarea unei comunități mai puternice și mai independente.
Iată părerea dânsei despre acest eveniment:
,,Workshop-ul la care am participat reliefează un interes crescut al tinerilor pentru tot ce înseamnă dezvoltarea de comunități puternice și independente în întreaga Europă. A fost un proiect susținut și finanțat de Uniunea Europeană, menit să creeze o platformă pentru participarea tinerilor la luarea deciziilor importante, în comunitățile din care fac parte.”
Același workshop a fost susținut de doamna Oana Almășan, de data aceasta la Arizona State University din Tempe, Arizona.
,,Rolul meu ca și trainer în acest proiect este să ajut tinerii să înteleagă cum mecanismele participative vin în beneficiul comunităților din care fac parte și cum să planifice și să creeze acele procese adaptate culturii și societății respective, în așa fel încât să le maximizeze șansele de succes. Studiind cum impactează cultura societatea, ne ajută să întelegem că doar promovând anumite practici putem ajunge la dezvoltarea comportamentelor democratice. Aici intervine domeniul participării publice. Am studiat de-a lungul timpului cultura specifică românească de după căderea comunismului, când cea mai mare problemă în discursurile publice era cum să ajungem mai rapid la statutul democratic, ca să putem beneficia toți de o viață mai bună. În ciuda tuturor speranțelor și așteptărilor, daca nu se ia în calcul cultura, în procesul de creare de noi politici locale și planuri strategice de dezvoltare, acele planuri au mari șanse să devină eșecuri. Am creat primul proces bugetar participativ bazat pe colaborarea cu comunitatea , într-o fostă țară comunistă, atrăgând interesul Băncii Mondiale. Workshop-ul are ca scop implicarea activă a tinerilor în proiectele și guvernarea locală și astfel, tot mai multe administrații locale vor începe să recunoască necesitatea implicării culturii și a comunității în procesele decizionale, pentru bunul mers și dezvoltarea economică a diferitelor regiuni.” a subliniat managerul de proiect, Oana Almășan.
O dată la doi ani, Arizona State University, organizează conferința internațională “Inovații în Democrația Participativă”. Studenții facultății au devenit interesați de cultura română și cea europeană și doresc să împărtășească idei și cunoștințe despre ambele culturi (americană și românească) cu tineri din România. Prezența elevei din Câmpia Turzii, Milena Gal, la conferinta din acest an, deschide orizontul pentru o bună colaborare între Universitatea din Arizona și Liceul Teoretic Pavel Dan.
Cristina Gal – ABC News Transilvania