Cinci fete de la Rugby Arieșul Mihai Viteazu au fost transferate în Centrul de Excelență în Rugby de la Alba Iulia. Este bine de știut că acest centru de excelență a fost creat cu scopul de a selecționa jucătoare talentate din toată țara.
Beneficiind de condiții de pregătire foarte bune, aceste sportive sunt parte dintr-un proiect, pe termen lung, în care se dorește construirea unei echipe de senioare foarte competitive și promovarea acestor sportive spre înalta performanță.
În cadrul centrului, fetelor le sunt asigurate toate condițiile atât pe linie școlară cât și o infrastuctură sportivă bine pusă la punct. Centrul se află sub tutela Primăriei Municipiului și a unor firme private din oraș și este coordonat de catre Asociația Județeană de Rugby Alba.
Este lăudabilă performanța celor de la Rugby Club Arieșul care de ani buni promovează talente locale spre înalta performanță din rugby-ul românesc.
Primele sportive care au plecat de la Rugby Club Arieșul au fost jucătoarele selecționate la Centrul Național Olimpic: CARMEN CARGEA, ALEXANDRA CUC, DANIELA MILICU , DRAGAN ELENA, SAVADAN RALUCA.
Apoi au plecat spre Centrul de excelență de la Baia–Mare 4 jucători:MIC GABRIEL, ZEIC DARIUS, MARIS DARIUS, ALBERT IANIS.
Jucătoarea Mic Lorena a fost cooptata în lotul echipei de senioare Agronomia București și a plecat la București încă din clasa a 12-a.
Recent alte 5 sportive de la RC Arieșul au fost transferate la Centrul de Excelență în Rugby de la Alba Iulia. Acestea sunt: ANCA STEFANIA, HOSU SIMINA, MIKLOS ANDRADA, SOPORAN ALMIRENA, VENCZEL DIANA.
Mai sunt încă în discuții de transfer:TOLAN ALEXANDRA și RUSU RAQUEL.
,,Obiectivele clubului nostru au fost întotdeauna canalizate pe formarea și lansarea sportivilor spre performanță și înalta performanță. Ne interesează să descoperim talente, să le șlefuim și să le dăm drumul să zboare acolo unde găsesc condiții mult mai bune de pregătire și unde ei pot progresa mult mai rapid. La noi se antrenează de 2-3 ori maxim pe săptămână și nu dispun de un lot care să îi pună foarte mult în valoare. La Alba Iulia se pregătesc de 5 ori pe săptămână și dispun de condiții de pregătire centralizată, alimentație și refacere.
Spre rugby vin din ce în ce mai puțini sportivi, iar comuna noastră este limitată ca arie de selecție și atunci trebuie ca noi să ne reinventăm continuu și să facem față actualelor condiții. De altfel, chiar proiectul pe care îl avem anul acesta cu Primăria Mihai Viteazu este construit și are ca obiectiv principal promovarea copiilor din club spre performanță și înaltă performanță, prin selectarea lor spre centrele de excelență din țară și prin selecționarea lor în echipa națională a României. Iată deci că obiectivul nostru a fost cu brio îndeplinit: 5 fete în centrul de excelență din care una ,ANCA STEFANIA, a participat cu echipa națională de junioare la CAMPIONATUL EUROPEAN DE JUNIOARE în Polonia.
Este adevărat că această promovare a fetelor făcută în mijlocul Campionatului Național ne-a cam dat peste capsocotelile cu clasamentul în retur , însă a trebuit să acceptăm asta pentru că ele au început noul an școlar în centrul de la Alba-Iulia. Astfel de pe locul 4 din 10 echipe participante, vom termina campionatul undeva pe locul 7. Fetele rămase în centru nu sunt înca pregătite să facă față unui astfel de nivel , dar le vom forma și pe ele in timp.
Pentru noi important e sportivul și progresia lui, de aceea nici nu am ezitat când acestor copii li s-a oferit această șansă.
Echipa o vom reface până anul viitor și sperăm să mai descoperim și alte talente pe care să le promovăm.
Anul viitor dorim să ne canalizăm activitatea pe investiția făcută direct în mediul școlar și ne gândim să pregătim și să ducem în competiții două selecționate școlare de la SG Mihai-Vodă MIHAI-VITEAZU,de unde să descoperim și să trimitem jucători direct spre centrele de excelență, sau pe cei ce nu SUNT atât de talentați sau care progresează mai lent să îi mai trecem o perioadă prin procesul de șlefuire în cadrul echipei de la club.
De anul viitor AJR CLUJ va patrona un campionat județean de rugby touch școlar. Îi vom trimite în tabere școlare de pregătire. Altfel e din ce în ce mai greu sa formam o echipă competitivă cu care să reușim atât de repede să ne înscriem și să facem față unui CAMPIONAT NATIONAL DE JUNIOARE, având în vedere că interesul nostru este ca acești copii să fie preponderent din localitate.Trebuie să ne aliniem la situațiile create de lipsa de interes a copiilor pentru rugby și sport în general și să ne reinventăm continuu căutând soluții.
Și poate de aici mai lansăm un IONUT MUREȘAN, jucător cu multe jocuri în echipa frunzei de stejar și în Liga Campionilor cu Saracens Timișoara, jucător care și-a făcut junioratul și a fost inițiat în tainele rugby-ului la RC ARIEȘUL.
Vă mulțumim tuturor celor care credeți în munca noastră și în necesitatea și utilitatea ei și vă așteptam mereu alături de noi.
Vreau să mai menționez un lucru. La etapele trecute ale Campionatului Național de Senioare mă uitam cu mândrie la fetele care activează în diferite echipe, sunt 9 fete care au trecut și au jucat în timp pentru Mihai Viteazu”, ne-a declarat Rus Sorin, antrenor și director de dezvoltare în cadrul FRR.